
Handlingsplan för suicidprevention
Det övergripande målet för handlingsplanen är att under 2018 – 2022 se till att antalet självmord (suicid) och självmordsförsök i Skåne fortsätter att minska. Ett särskilt fokus finns på ungdomar eftersom självmorden ökat i denna grupp. I Skåne noterades en kraftig ökning under 2016, och denna trend måste vändas.
Många självmord kan undvikas
Idag vet man att allvarliga självmordstankar oftast uppkommer på grund av faktorer som vi inte själva kan kontrollera. Det handlar om psykisk ohälsa, den sociala miljön och strukturella samhällsfaktorer. Dessa faktorer kan många gånger påverkas.
För den som mår dåligt finns effektiva behandlingar för att få tillbaka livsmodet och bättre hantera kriser i framtiden. Ofta handlar det om en kombination av läkemedel och samtalsterapi. Det finns förebyggande åtgärder som ger utsatta personer och grupper bättre livsvillkor.
Det går också att begränsa tillgången till medel och metoder för självmord, det vill säga sådant som läkemedel och vapen. Det finns alltså hopp och mycket som kan göras, vilket handlingsplanen ska bidra till.
Samordnare för handlingsplan suicidprevention 2018-2022, Roy Brander,
Handlingsplanens sju åtgärder:
-
Regional samverkansgrupp för suicidprevention
I Region Skåne finns en regional samordnare för suicidprevention. Samordnarens uppgift är att leda, koordinera och administrera arbetet med att minska självmorden i Skåne.
Samordnaren ska också utse en regional samverkansgrupp som ska hjälpa till med genomförandet av handlingsplanen. I gruppen bör representanter från flera olika aktörer ingå, såsom Region Skåne, kommuner, brukar- och patientorganisationer, intresseorganisationer engagerade i att förhindra självmord, universitet och högskolor, nationella myndigheter verksamma på regional nivå och skola.
-
Begränsa tillgång till dödliga medel för självmord
Ett effektivt sätt att minska själmord är göra det svårare att få tag i de medel som används för att ta sitt liv. Vilka medel det är frågan om kan variera.
I vissa länder, som Sverige, är tillgången till smärtstillande läkemedel den största risken, men i andra länder är det istället tillgången till bekämpningsmedel och skjutvapen som utgör de stora farorna.
Den regionala samordnaren i Skåne ska i samarbete med berörda parter, upprätta en regional plan för att begränsa tillgången till dödliga medel för självmord.
-
Skolbaserade program om psykisk hälsa
Självmord har ökat bland ungdomar. I Skåne noterades en kraftig ökning under 2016.
Det finns vetenskapligt stöd för att undervisning i skolorna kring psykisk ohälsa är ett effektivt sätt att förebygga självmord. Därför är en av åtgärderna i handlingsplanen att satsa på program riktade till elever och lärare i skolorna. Detta kräver samarbete mellan Region Skåne och kommunerna, särskilt med skolorna och skolhälsovården.
Ett exempel på ett program som riktar sig till unga i skolan är Youth Aware of Mental Health (YAM). Utbildningsprogrammet har utvecklats för skolelever i åldersgruppen 14-16 år. Programmet ska hjälpa eleverna att hantera svårigheter i livet och öka kunskapen om psykisk hälsa.
-
Översyn och utveckling av vårdkedjor
Det är viktig att utveckla en säker vårdkedja för personer som riskerar att ta sitt liv.
Många som tar sitt liv har kontakt med vården månaden före sitt självmord, men ofta inte med psykiatrin. Därför krävs en genomgång av befintliga vårdkedjor och av de utvecklingsbehov som finns för att dessa patienter ska fångas upp och få hjälp i tid. Ett förslag är till exempel ett så kallat snabbspår för patienter som har akuta självmordstankar.
-
Fortbilda personal inom primärvården i psykisk ohälsa
Studier visar att säkrare diagnostik och behandling av depression inom primärvården gör stor skillnad när det gäller att förhindra självmord. Därför bör all personal inom primärvården i Skåne fortbildas i psykisk ohälsa, och särskilt i diagnostik och behandling av depression, ångest och alkoholmissbruk.
-
Utbildning i SPiSS
SPiSS (suicidprevention i svensk sjukvård) är en webbaserad utbildning som ger ökad kunskap för att minska antal självmord och självmordsförsök. Målet är att alla medarbetare i Region Skåne under 2018 och 2019 ska genomföra dessa utbildningar.
-
Informera om och utbilda i suicidprevention i Skåne
En kommunikationsstrategi för att sprida kunskap om självmord och hur de kan förebyggas med målgrupp Skånes befolkning ska tas fram.
Syftet är också att kommunikationen ska bidra till att de som mår dåligt lättare hittar rätt i vården.