
Nationell högspecialiserad vård
Nationell högspecialiserad vård är offentligt finansierad vård som bedrivs vid högst fem enheter i landet och där endast ett fåtal vårdgivare i landet kan uppfylla kraven på kompetens och tillgänglighet. Det handlar om vård av ovanliga sjukdomstillstånd som kräver personal med hög spetskompetens och ibland avancerad utrustning.
Syftet med nationell högspecialiserad vård är att vården ska bli mer effektiv och vårdkvaliteten bättre om verksamheten koncentreras till färre sjukhus.
Det är Socialstyrelsen som utreder och bestämmer vilken vård som ska vara nationell högspecialiserad vård. Därefter kan regionerna ansöka om tillstånd att bedriva vården. Nämnden för nationell högspecialiserad vård bestämmer sedan vilka sjukhus som får uppdraget.
Barnkirurgi
Uppdraget omfattar kirurgiska ingrepp på barn och ungdomar inom tre områden: bråck på diafragma, missbildningar på matstrupen och missbildningar i bäckenbotten, tarm och urinvägar.
Skånes universitetssjukhus (Sus) har detta uppdrag tillsammans med Karolinska universitetssjukhuset. För Sus innebär det cirka 55 patienter per år.
Hjärtkirurgi på barn och ungdomar
Vid Skånes universitetssjukhus i Lund finns ett nationellt centrum för barnhjärtkirurgi som bedriver rikssjukvård. Här opereras varje år cirka 350 barn och ungdomar från hela landet. Mer än hälften av alla patienter är under ett år gamla.
Barn- och ungdomskirurgi (Skånes universitetssjukhus)
Hjärtkirurgi på vuxna med medfödda hjärtfel
Hjärtkirurgi på vuxna med medfödda hjärtfel var ett av de första områdena som blev rikssjukvård.
Skånes universitetssjukhus i Lund bedriver rikssjukvård inom detta område. De utför ett fyrtiotal operationer varje år på vuxna med medfödda hjärtfel.
Hjärttransplantation
Skånes universitetssjukhus i Lund bedriver högspecialiserad vård inom hjärttransplantation, och utför årligen ett 30-tal hjärttransplantationer.
Lungtransplantation
Skånes universitetssjukhus i Lund bedriver nationell högspecialiserad vård inom lungtransplantation. Här utförs varje år ett tjugotal lungtransplantationer.
Hjärt- och lungtransplantation (Skånes universitetssjukhus)
Uppföljning
Socialstyrelsen följer varje år upp hur dessa uppdrag sköts och tillstånden löper normalt i fem år. Därefter provas de på nytt och alla regioner har då möjlighet att åter ansöka om tillstånd.
Mer information om nationell högspecialiserad vård i Sverige (socialstyrelsen.se)