Kvinna cyklar på grusväg bredvid sädesfält i solsken

Kattegattleden

Kattegattleden är 40 mil lång och sträcker sig längst med kusten mellan Helsingborg och Göteborg. Ambitionen med utvecklingsarbetet är att skapa en havsnära och i stort sett bilfri cykelled fylld av upplevelser. 

Den utbyggda Kattegattleden invigdes 6 juni 2015. Leden är först i Sverige att godkännas som nationell turistcykelled av Trafikverket. 

Locka turister och företag

Den 40 mil långa Kattegattleden ska locka både svenska och utländska cykelturister. Den ökande cykelturismen ska främja samhällsekonomin och skapa förutsättningar för ett rikt näringsliv. Tanken är att skapa en attraktiv miljö för företag att utvecklas i och skapa fler arbetstillfällen.

Via cykelleden ska även de boende kunna cykla till närliggande orter, utflyktsmål och badstränder i en trafiksäker miljö.

Vinsterna med fler medborgare som ställer bilen och väljer cykeln är en förbättrad folkhälsa och därmed en förbättrad samhällsekonomi. Färre bilresor leder till färre olyckor, minskad klimatpåverkan och en bättre miljö. Målen ligger helt i linje med Region Skånes cykelvägsplan.

Samarbete för utveckling

Arbetet med att etablera leden är ett samarbete mellan Region Skåne, Region Halland, Trafikverket och de tio kommunerna längs med kusten: Helsingborg, Ängelholm, Höganäs, Båstad, Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka och Göteborgs stad. 

Nästa steg

Både Kattegattleden och Sydostleden från Simrishamn till Växjö är invigda och nu pågår arbetet för att knyta samman dessa leder med en 23 mil lång cykelled mellan Helsingborg och Simrishamn. Arbetsnamnet för leden är Sydkustleden och siktet är inställt på att öppna den under sommaren 2020.

 

 

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter