Vårdhunden Stina når fram på ett annat sätt 

Vårdhunden Stina når fram på ett annat sätt

När vanliga behandlingar inte fungerar, kan en vårdhund hjälpa en patient att uttrycka tankar och känslor. Stina är vårdhund inom psykiatrin och hjälper patienterna att öppna sig på ett sätt de kanske inte gjort tidigare.

Med sin nos och blick skapar vårdhunden Stina kontakt. Hon sätter sig nära, lägger sig ner för att bli klappad eller så gör hon trix och lekar. Stina arbetar som certifierad vårdhund på Vuxenpsykiatrins mottagning på Drottninggatan i Malmö tillsammans med specialistsjuksköterskan Maria Westholm. Tillsammans skapar de lugn, ökad trygghet och ger glädje till både patienter och medarbetare.  

– Hundar vill vara tillsammans med oss människor och de vill att vi ska må bra. När de märker att någon mår dåligt, så vill de gärna hjälpa till, berättar Maria Westholm.  

Ökar förmågan att uttrycka sig  

De flesta patienter som Stina träffar har autism och det har visat sig fungera väldigt bra med vårdhund som ett extra stöd.  
– En patient kan vara deprimerad, isolera sig och vi har svårt att nå fram med vanliga behandlingar. När de är tillsammans med Stina infinner sig ökad närvaro och ett lugn som underlättar deras förmåga att uttrycka tankar och känslor, fortsätter Maria Westholm.  

Medarbetarna på mottagningen avgör om det kan passa med hund på recept för deras patienter. De frågar patienterna om de vill träffa vårdhund, och om det finns ett intresse så sätter man upp ett mål för terapin. Det brukar bli 8–10 möten med vårdhundsteamet Maria och Stina.  

Hundens intuition ska man lyssna på  

Hundar har en speciell förmåga att locka fram motivation, energi och samtidigt lugna och trösta. Stina får själv vara med och styra vad som ska hända. 
– Flera gånger har Stina känt av att en patient har värk och lagt sin kind försiktigt där patienten har ont, förklarar Maria Westholm. 
Vårdhundsterapi kan ge omedelbar effekt. Hon berättar att en patient klarat av att gå själv genom staden och ta bussen hem utan ångest redan efter ett första besök.   
– Patienten har aldrig tidigare varit helt fri från ångest, vilket ju är fantastiskt, säger Maria Westholm. 

Fakta  

  • Stina är en 6-årig Curly coated retriever.
  • Det finns flera vårdhundsutbildningar i Sverige.
  • Maria och Stina har ett eget arbetsrum. Det finns rutiner för hur Stina får röra sig på mottagningen och för hennes hygien.