Fästing som kryper på en prästkrage

Fästingar kartläggs med invånarnas hjälp

Ett varmare klimat har gjort att fästingar blivit allt vanligare i Sverige. Nu ska deras utbredning kartläggas med hjälp av allmänheten och AI.  Alla som råkar på en fästing ombeds rapportera in sitt fynd via webbverktyget “Rapportera fästing”.

Ovanliga och exotiska fästingar har påträffats i Sverige i högre utsträckning de senaste tio åren. Enligt forskarna har en längre växtsäsong, med mildare vintrar och varmare somrar, skapat en gynnsammare livsmiljö för nya arter att etablera sig. Flyttfågelfästing, Taigafästing och brokig hundfästing, är exempel på nya fästingarter som kan bära på bakterier, virus och parasiter som normalt inte förekommer i Sverige. I Skåne är det i nuläget den art som kallas för “Vanlig fästing” som står för majoriteten av fästingbetten.  

TBE ökar även i Skåne  

De allra flesta känner till att fästingar kan sprida borrelia och TBE men det finns fler sjukdomar som överförs av fästingar. Medan borreliabakterier kan finnas hos drygt 20 procent av fästingarna så är det betydligt ovanligare att fästingar bär på TBE-viruset. På senare år har dock antalet personer som smittats i Skåne ökat, från ett handfull fall varje år fram tills 2017, till rekordnoteringen på 13 personer smittade i Skåne år 2021. På 1177.se kan du se vilka områden i Skåne där risken att smittas av TBE är högre. 

Internationellt forskningsprojekt 

I maj lanserade Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ett nytt bildbaserat webbverktyg för att ta hjälp av befolkningen för att upptäcka och kartlägga nya fästingarter. Genom att rapportera in bilder på fästingar kan allmänheten bidra till forskningen, vars syfte är att utforska fästingarnas utbredning och identifiera nya arter. Bilderna kommer inledningsvis att granskas manuellt för att i nästa steg träna projektets AI-modell att identifiera vilken fästingart det rör sig om. Insamlingen är en del av ett större forskningsprojekt, kopplat till 19 lärosäten världen över. Projektet fokuserar på den ökande risken för att sjukdomar sprids mellan djur och människa när klimatet förändras.  

Tips för dig som vistas i naturen:   

För den som rör sig mycket i skog och mark, eller i kustlandskapen, är det smart att tänka till lite extra innan man ger sig ut. Långbyxor, nedstoppade i strumporna eller stövlarna och tröjan nedstoppad innanför byxlinningen är bra start. Kontrollera dina kläder regelbundet och så du kan bort eventuella fästingar innan de biter sig fast.  

Fästingbett (1177.se)

Rapportera fästing - Rapportering (sva.se)