Närbild på tråg med vaccinationssprutor

Vaccinen som är likvärdiga och utbytbara

Runt om i Skåne har upphandlade vaccinatörer nu öppnat mottagningar och det finns gott om tider för att boka. Vaccinen som används mot covid-19 i Region Skåne är likvärdiga och just nu används både vaccin från Moderna och Pfizer.

– Det är inte möjligt att välja vilket vaccin du ska få utan det som avgör vilket vaccin du får är tillgängligheten på vaccin samt din ålder. Det innebär att du kan få ett annat vaccin än det som du tidigare fått när du tar tredje dosen, säger Per Hagstam.

Bra skydd oavsett kombination

I nuläget använder vaccinationsmottagningarna i huvudsak Modernas vaccin till alla födda 1992 eller tidigare. Till de som är under 30 används enbart Pfizer.

– Modernas och Pfizers vaccin är utbytbara. De är av samma typ av vaccin och ger lika bra skydd oavsett om man ger alla doserna med samma vaccin eller om de kombineras, säger Per Hagstam.

Vaccination av 12–15 åringar

Det här är sista veckan som vårdcentralerna besöker Skånes högstadieskolor för att vaccinera barn i åldern 12–15 år. Den som ännu inte haft möjlighet att vaccinera sig under dessa besök samt den som fyller 12 år i år, är välkommen att boka tid för vaccination på en vårdcentral. Man behöver ha fyllt 12 år vid vaccinationstillfället.