Exteriörbild på Helsingborgs lasarett med ett konstverk i förgrunden.

Forskningsanslag möjliggör inköp av ny operationsrobot

Medarbetare på Helsingborgs lasarett får omkring 33 miljoner i forskningsanslag och stipendier från Stig och Ragna Gorthons stiftelse. Pengar som bland annat möjliggör inköp av en ny operationsrobot.

– Forskningsanslag och stipendier från stiftelsen har genom åren betytt mycket för Helsingborgs lasarett. Det här är ett viktigt bidrag till utvecklingen av Helsingborgs lasarett, säger sjukhuschef Thomas Wallén.

Ny operationsrobot

Det största anslaget, på 20 miljoner kronor, går till Marcus Edelhamre, överläkare inom kirurgi och Christian Torbrand, specialistläkare inom urologi. Pengarna kommer att användas till inköp av en operationsrobot som placeras på Helsingborgs lasarett.

– Den nya roboten ger oss unika möjligheter att driva fortsatt forskning, utveckling och utbildning inom robotkirurgi. Tekniken lämpar sig dessutom väldigt väl för utbildning av nyblivna kirurger, säger sjukhuschef Thomas Wallén.

Bredare kunskapsbas

Nyheten om forskningsanslagen meddelades under torsdagseftermiddagen i samband med arrangemanget Vetenskapens dag på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

– Det är fantastiskt roligt att kunna bidra till detta. Stig och Ragna Gorthons stiftelse främjar medicinsk vetenskaplig forskning, utvecklingsprojekt och utbildning för personer som är verksamma i Helsingborg. Vi har ökat möjligheterna för fler yrkeskategorier inom vården att få stöd för doktorandutbildning och en bredare kunskapsbas. Det är en viktig förutsättning för hög kvalitet i den kliniska utbildningen av läkarstudenter, säger Per Ebbe Jönsson, specialistläkare på vårdcentralen Drottninghög och senior professor på Stig och Ragna Gorthons stiftelse.

Under dagen delades även 2,5 miljoner kronor i forskningsanslag från Thelma Zoégas Fond ut till medarbetare på Helsingborgs lasarett.