En beach-flagga med texten vaccinera dig här

Fler vaccindoser för fler grupper

Folkhälsomyndigheten gick under tisdagen ut med nya rekommendationer för vaccinationer mot covid-19. Syftet med vaccinationerna är fortsatt att skydda människor mot allvarlig sjukdom i covid-19.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer från 65 år och personer från 18 år i riskgrupp får ytterligare en påfyllnadsdos i höst. Den här påfyllnadsdosen kan tas tidigast fyra månader efter föregående dos, och tas för att förstärka det befintliga skyddet.

Nuvarande rekommendationer om två doser till barn mellan 12 och 17 år samt tre doser till alla över 18 år gäller även i höst, liksom övriga rekommendationer till särskilda grupper.

– Har man ännu inte tagit de doser man blivit rekommenderad vill vi uppmana att man gör detta, för att vara förberedd inför hösten när smittspridningen troligtvis ökar igen, säger Anna Lindén vaccinationssamordnare. 

Bra skydd med tre doser

Vuxna under 65 år, utan riskfaktorer som har vaccinerats med tre doser bedöms ha ett bra skydd mot allvarlig sjukdom, även med omikronvarianten. Denna grupp ingår inte i höstens rekommendation utan det är upp till var och en om man önskar ta en dos till.  

– Det kan finnas olika skäl till att man önskar en till dos under hösten och då kommer det att vara möjligt för alla över 18 år. Generellt är risken att drabbas av allvarlig sjukdom låg för de under 65 år, men det finns individuella variationer och vi vet att risken stiger med åldern, säger Anna Lindén, vaccinationssamordnare.

Vaccinationsarbetet startar i September

I Region Skåne pågår planeringen redan för hur vaccinationsarbetet ska bedrivas. Det kommer fortsatt att erbjudas vaccination hos de vaccinationsmottagningar som vaccinerar på uppdrag av Region Skåne samt på vårdcentralerna.

– Vi startar vaccinationsarbetet i september och precis som tidigare kommer de med störst risk att drabbas av allvarlig sjukdom och död att prioriteras först, säger Anna Lindén, vaccinationssamordnare.