En yngre man ska precis få sin vaccinationsspruta.

Fler kan nu få tredje dosen snabbare

Den tid som ska ha passerat mellan dos två och dos tre sänks till fem månader för alla över 18 år. Att intervallet mellan doserna sänks gör att fler invånare i Skåne kommer att kunna vaccinera sig tidigare.

– Vaccinationskapacitet är upphandlad och vi skalar upp successivt från och med nästa vecka. Det kan bli lite tajt att boka tid närmsta veckan om många kommer att vilja boka tid så snabbt som möjligt men vi fyller på tider kontinuerligt, säger Maria Landgren.

Vaccinet är vägen ut ur pandemin

Den höga smittspridningen i Skåne gör att sårbara människor, som av olika anledningar har dåligt skydd mot covid-19, förr eller senare kommer att drabbas. Genom att ta en tredje dos vaccin minskar man risken att föra smittan vidare. Den som nyligen varit sjuk i covid-19 behöver inte skjuta upp sin tredje dos utan kan ta den som planerat.

– Det är vaccinet som är vägen ut ur den här pandemin. Även om många nu blir sjuka av omikron-varianten, så blir den som är vaccinerad ofta bara lindrigt sjuk eftersom vaccinet skyddar mot svår sjukdom och död, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare och läkemedelschef i Region Skåne.

Upphandlade vaccinatörer avlastar sjukvården

Redan på måndag öppnar upphandlade vaccinatörer mottagningar i Arlöv, Ängelholm och Löddeköpinge. Under veckan kommer även mottagningar i Malmö, Helsingborg, Kristianstad, Ystad, Simrishamn och Hässleholm att öppna.

–  Genom att i första hand boka in dig hos någon av de upphandlade vaccinationsmottagningarna hjälper du vårdcentralerna att få mer tid till annan viktig vård och behandling, säger Maria Landgren.

Kan boka tid från idag

Från och med idag kommer det att vara möjligt att boka tid hos dessa mottagningar. Här erbjuds dos ett och två för alla som är 16 år och äldre, samt dos tre för alla över 18 år som fick sin andra dos för minst fem månader sedan. Den som fått en tredje dos vaccin bör du vänta minst sju dagar innan ett nytt och uppdaterat vaccinationsbevis kan laddas ner. 

Ladda ner covidbevis (covidbevis.se)