En man får en vaccinspruta i överarmen av en sjuksköterska

Dags att boka tid för påfyllnad av vaccin

Från och med idag, måndag den 22 augusti, går det att boka tid för höstens påfyllnadsdos mot covid-19. De tider som släpps gäller perioden första september och åtta veckor framåt. Fler lediga tider kommer att läggas ut efterhand.

Både vårdcentraler och upphandlade vaccinatörer kommer att vaccinera under hösten. Det är enklast att boka via 1177.se men det går också bra att ringa och boka en tid.

Påfyllnadsdos viktig

– Alla över 65 år och de personer som är över 18 år och tillhör vissa riskgrupper rekommenderas att ta ytterligare en dos covidvaccin. Beroende på vilken grupp man tillhör blir det då den fjärde, femte eller sjätte i ordningen om man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Anna Lindén, vaccinationssamordnare.

Ökad risk

En påfyllnadsdos för dessa grupper är viktig eftersom de löper ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Den som är äldre eller har immunbrist får inte lika långvarigt skydd av vaccinationerna som yngre personer med ett gott immunförsvar. Riskgrupper som omfattas är till exempel gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller personer med hjärt- och lungsjukdomar.

Komplettera ditt skydd inför hösten

Rekommendationen om tre doser till alla mellan 18 och 64 år gäller fortfarande, likaså två doser för barn mellan 12 och 17 år. Den som är mellan 18 och 64 år och ändå önskar ta en fjärde dos kommer att kunna göra det.
– Hösten är en tid där vi de senaste åren sett en ökande smittspridning i samhället och många som blivit sjuka. Därför är det viktigt att alla tar de doser man rekommenderas, för att få ett skydd mot att bli allvarligt sjuk. Det kommer att finnas tider hela hösten hos både vårdcentraler och de mottagningar som vaccinerar på uppdrag av Region Skåne. Min uppmaning är därför att alla tar chansen och ser över sitt skydd inför hösten, säger Anna Lindén, vaccinsamordnare i Region Skåne.

Vänta inte

Vaccin som är anpassade för virusvarianten omikron är under utveckling. Region Skåne inväntar besked från Folkhälsomyndigheten om när ett sådant vaccin kommer till Sverige och hur det ska användas. Vaccinen som används för närvarande har dock fortfarande en hög skyddande effekt mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Rekommendationen är att inte vänta, utan att ta sin påfyllnadsdos när den erbjuds.

Vissa blir kallade

För att underlätta vaccinationen i de äldsta åldersgrupperna, kommer dessa att bli kallade.

  • Den som är 80 år och äldre får en kallelse från sin vårdcentral. För den som vill vaccinera sig snabbt går bra att boka in sig hos en mottagning som vaccinerar på uppdrag av Region Skåne eller annan vårdcentral, redan innan kallelsen har kommit.
  • Vårdcentralerna ansvarar för att människor som bor på särskilt boende eller har hemsjukvård blir vaccinerade.
  • Den som har hemtjänst med omvårdnadsbeslut, delar hemtjänstpersonalen ut ett brev till, där de ber vårdtagaren ta kontakt för vaccination. Breven delas ut efter den 22 augusti.

Här finns alla vaccinerande mottagningar och lediga tider (1177.se).