Förvaltningschef Thomas Wallén framför huvudingången till Helsingborgs lasarett

Chefspodden: "Vi måste få bort köerna i vården"

Han vill lyfta medarbetarnas idéer och knyta primärvården och specialistvården tajtare. Dessutom menar Thomas Wallén, sjukhuschef i Helsingborg, att köerna i vården måste bort.

Thomas Wallén, sjukhuschef i Helsingborg och förvaltningschef för Skånes sjukhus nordväst, klev rakt in i ett tufft läge som förvaltningschef hösten 2021. Pandemi, kris på akuten och brist på vårdplatser.

– Det är nog lite mer att göra än vad jag trodde. Det är många frågor att stå i. Men överraskad är jag inte. Kanske alla akutsjukhus i Sverige i dag har samma utmaningar kring kompetensförsörjning, överbeläggningar, vårdplatsbeläggning och tillgänglighet, säger Thomas Wallén.

Lyssna för goda idéer

Thomas Wallén menar att köerna ska bort i vården och att det är fullt möjligt. Han har startat flera projekt för att öka tillgängligheten. En nyckel är att lyssna på både medarbetarnas och patienternas goda idéer, att knyta primärvården och specialistvården närmare varandra och att våga göra annorlunda. 

– Det är fullständigt orimligt med de väntetider vi har! Vi måste ändra synsättet helt på våra värderingar, kulturen kring väntetider och de bekymmer det ger oss som organisation och invånaren som behöver vänta så länge.

Att bli sedd och lyssnad på

Thomas Wallén berör också hur vi kan arbeta för att få medarbetare att vilja stanna kvar i Region Skåne och klara bemanningen framöver.

– Arbetsmiljö, kompetensutveckling, att bli sedd och lyssnad på. Blir jag inte riktigt sedd och lyssnad på och inte har en bra kompensutvecklingsplan och jag ser mina steg framåt, ja då slutar man. Så jag tror faktiskt att vi äger väldigt många av de här frågorna att vilja stanna kvar och trivas. Det är A och O.

Chefspodden finns tillgänglig att lyssna på när det passar dig och du hittar den där poddar finns.

Spotify – Lyssna på podden (spotify.com)
Soundcloud – Lyssna på podden (soundcloud.com)
Podcaster – Lyssna på podden (podcasts.apple.com)