Två kvinnor i sjukhuskläder, vårdpersonal, utför sysslor vid en sjukhussäng.

Alla måste hjälpa till

Under förra veckan smittades över 17000 skåningar med covid-19. Trycket på vården är mycket stort. Alla måste nu hjälpa till, för att få ned smittspridningen i samhället och vaccinera sig när man får erbjudande.

– Skåne befinner sig just nu, liksom stora delar av övriga landet, i en extrem situation vad gäller smittspridning av covid-19. I vissa åldersgrupper är hälften av alla som provtar sig smittade. Nu har vi några tuffa oxveckor framför oss, alla måste bita i och vi behöver ta oss igenom det här tillsammans. Vi gör allt vi kan inom Region Skåne och vi uppmanar alla invånare att göra det var och en kan för att minska smittspridningen, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

Besvärligt för vården

Just nu är trycket på vården stort, på såväl sjukhusen och deras akutmottagningar som vårdcentraler och 1177 på telefon.

– Man sliter hårt därute just nu, för att få hela systemet att fungera. Antalet covidpatienter är inte lika stort som vid den här tiden förra året. Men vi har andra patienter som behöver hälso- och sjukvård, så den totala belastningen är väldigt hög. Många medarbetare är sjuka, vabbar eller är i karantän, vilket gör det betydligt mer kritiskt att bemanna sjukvården, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Ökning av antal självtester

Även provtagningsverksamheten är hårt belastad och den senaste tiden har det varit svårt att boka ett covidtest så snabbt som man skulle önska.

– Vi har en väldigt hög efterfrågan på provtagning, mycket högre än vad vi hade förutspått. Vi hade tagit höjd för en fördubblad kapacitet, men det har inte räckt till . Nu ökar vi upp med ytterligare 30 procent i den provtagning som bokas via 1177.se, säger Alf Jönsson.

Nytt sätt att lämna prov

Med start idag, onsdag den 12 januari, finns därmed ytterligare ett sätt att hämta covidtest i egenprovtagningen. Som tidigare bokas provet via 1177.se, och kan sedan hämtas ut på en utlämningsplats och registreras av användaren med hjälp av QR-kod och BankID.

Läs med om hur du lämnar prov för covid-19 här (1177.se)

Utökas så småningom

Till en början finns utlämningsplatser i Malmö, Lund och Helsingborg, men tanken är att snart utöka denna möjlighet på flera håll i Skåne.

Den nya typen av tester ökar testkapaciteten för egenprovtagning i Skåne med 15 500 per vecka till totalt 59 500 tester. Därutöver görs ett stort antal tester inom hälso- och sjukvården.

Externa mottagningar öppnar

Region Skånes vaccinationsarbete fortsätter med full kraft. 81 procent av alla skåningar över 16 år har tagit sin andra dos och 30 procent sin tredje dos.
– Även om många vaccinerat sig behöver vi nå en ännu högre nivå. Vi jobbar intensivt med mobila verksamheter, att vara ute på evenemang, centralstationer och andra centrala platser och samverkar med kommuner, länsstyrelsen och civilsamhället, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare.

Upphandlade aktörer öppnar

Igår invigdes Region Skånes vaccinationsbuss, vilken möjliggör en flexibel och mobil mottagning, som enkelt kan placeras i områden där det rör sig många människor.

Förutom vaccinationsbussen är många andra insatser är på gång:

  • Nästa vecka öppnar två av de tre upphandlade aktörerna. Upptrappning av tider kommer att ske succesivt. Måndagen den 17 januari öppnar mottagningar i Arlöv, Ängelholm och Löddeköpinge. På tisdag öppnar Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Ystad. På onsdag öppnar man i Simrishamn och på torsdag i Hässleholm. Vecka 4 öppnas mottagningar i Malmö, Lund och Trelleborg.
  • Vårdcentralerna är nu ute på sin tredje runda i de skånska skolorna för att vaccinera barn i åldrarna 12 till 15 år. Det är främst dos 2 som ges, men även dos 1 till den som missade de tidigare vaccinationstillfällena.
  • I slutet av januari kommer Skånes stadsmission att erbjuda den som är hemlös dos 3, men även dos 1 och 2 till den som inte fått tidigare.
  • Vaccinationer kommer att genomföras på Flyktinghälsan några veckor framöver.
  • I nästa vecka påbörjar sjukhusen vaccination av barn 5 till 11 år som är i riskgrupp, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.