Vepor som det står vaccination på utanför Stadionmässan i Malmö

Viktigt att prioritera båda vaccindoserna

Region Skåne erbjuder just nu vaccin till alla skåningar från 40 år och uppåt. I semestertider är det viktigt att hålla koll på dosintervallen och planera för att kunna ta dos två på samma vaccinationsställe som dos ett.

För att skyddet ska bli optimalt ska båda doserna tas med rätt intervall. Därför är det viktigt att man planerar sin sommar för att kunna vara tillgänglig för att ta den andra dosen. Med fler vaccinationsställen och ökad tillgång till vaccin blir det lättare att hitta en tid som passar.

Här finns mer information om dosintervaller. (1177.se)

Nästan hälften av skåningarna har fått vaccin

Nu har mer än 50 procent av alla skåningar över 65 år fått två doser vaccin och är därmed fullvaccinerade mot covid-19. Totalt har 750 000 doser getts till skåningarna. Drygt en halv miljon eller knappt 46 procent av den skånska befolkningen över 18 år har fått sin första dos och 22 procent är fullvaccinerade. På torsdagen vaccinerades över 18 000 skåningar på en och samma dag.

Tidplan för vaccinationer

Nu pågår vaccinationerna i den sista fasen, som riktar sig till skåningar mellan 18 och 59 år. Sedan i tisdags erbjuds alla 40-åringar, födda 1981 eller tidigare, att boka tid för vaccination. Den preliminära tidplanen för övriga grupper ser ut så här:

  • 35-39 år, född 1986 eller tidigare, kommer att kunna boka tid med start i mitten av juni.
  • 30-34 år, född 1991 eller tidigare, kommer att kunna boka tid med start i början på juli.
  • 18-29 år, född 1992 eller senare, kommer att kunna boka tid med start i slutet av juli.

Tiderna kan komma att ändras med kort varsel beroende på hur bokningsläge och vaccintillgång ser ut.

Rekordbesök på nya vaccinsidan

Region Skåne har lanserat en samlingssida för att den som vill boka tid för vaccin ska kunna överblicka lediga tider. I veckan slog sidan rekord med 79 000 besök på en dag. Fler vaccintider och vaccinationsställen läggs till efterhand.

Samlingssidan hittar du här. (skane.se)