Viktigt att alltid prioritera smittsäkra aktiviteter

Nästa vecka är det sportlov och många längtar efter ledighet och kanske också ett välförtjänst avbrott från vardagen. Men smittläget i Skåne är fortsatt skört.

Det är viktigt att alla som bor och vistas i Skåne fortsätter att följa de råd och restriktioner som gäller. Om inte skåningarna håller i kan smittspridningen åter ta fart.

– Det bästa rådet är att fira ett skånskt sportlov här hemma. Hålla sig i sin egen bubbla, undvika nya kontakter och avstå från onödiga resor, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Väljer man ändå att ge sig iväg ska hela resan ske på ett smittsäkert sätt. Det gäller såväl själva resandet som vid tillfälliga stopp vid rastplatser, bensinmackar och under eventuella övernattningar.

Man ska inte träffa nya människor och knyta nya kontakter. Samma sak när man kommit till sin slutdestination. Där gäller det att planera för covidsäkra aktiviteter under hela vistelsen och att inte umgås med nya människor.

Hemkarantän och testning

Alla som varit utomlands ska hemisolera sig i sju dagar efter hemkomsten. Man ska dessutom testa sig direkt vid hemkomsten och efter fem dagar. Läs mer på 1177.se.

– Men även om man har sportlov hemma är det viktigt att inte använda ledigheten till att gå på köpcentrum, trängas på kaféer och restauranger eller andra offentliga miljöer, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Det går att fira ett covidsäkert sportlov. Idag väljer många att umgås och uppleva nya saker digitalt. Det är också enkelt och säkert att vistas ute i naturen i sitt eget närområde. 

Sportlovskul i naturen

I Skåne finns många strövområden, vandringsleder, fiskemöjligheter, rid- och mountainbikeleder. Kul utflyktstips för alla finns på skanskalandskap.se och visitskane.se. Även Skånes 33 kommun har i år laddat upp med särskilda sportlovsaktiviteter för såväl små som stora.

På Lägesbild covid-19 i Skåne finns fler aktuella siffror över vaccinationer, provtagningar, sjukdomsfall och sjukhusbeläggningar.