Maria Landgren, vaccinsamordnare och läkemedelschef i Region Skåne

Vaccinsamordnaren Maria Landgren om utmaningarna med covid-19

Skåningarna har blivit vana vid att se Maria Landgren i både tidningar och tv när hon pratar vaccin vid Region Skånes presskonferenser. Som en av två vaccinsamordnare i Region Skåne har hon full koll på vaccinationen.

Varför tackade du ja till att bli vaccinsamordnare i Region Skåne?  

– Det var ganska självklart att ta den här rollen. Vaccin är läkemedel, det är det jag jobbar med. Det var också once in a lifetime. Det händer nog inte igen och man kan verkligen göra skillnad. Vaccinerna är vägen ut ur pandemin. Så att få det här att funka och rulla kändes helt självklart att vara en del i. 

Det svåraste har varit de ständiga förändringarna och kommunikationen kring det. Vaccintillgången till Skåne har ändrats och blivit mindre än vad vi först räknade med. 

– Från början satte vi datum på saker och ting. Sen fick vi sätta klockslag för det kunde verkligen förändras hela tiden. 

Nu har Region Skåne gått in i sista fasen där alla över 18 år erbjuds vaccination.  

– Den största utmaningen är fortfarande vaccinbristen. Vi har jättemycket kapacitet och en hög vaccinationsvilja. Men att vi hela tiden har för lite vaccin. Det skapar den största frustrationen också. 

Alla som vill ska ha kunnat få en första spruta i mitten av augusti.  

– Jag själv vaccinerar mig för samhället, för alla. För att vi ska kunna gå tillbaka till vårt liv och börja leva, umgås, träffas, resa. Det kanske inte blir som innan. 

Varför vaccinera sig om man är under 50 och fullt frisk? 

– Alla kan bli svårt sjuka i covid. Ingen går säker från det här viruset. Vi har ju fullt friska personer som ligger på intensiven. Sen är det också för att skydda samhället och sina medmänniskor så klart. 

Maria Landgren tycker att det varit för mycket fokus på statistik och att jämföra olika regioner mot varandra hur de ligger till med vaccinerar sig.  

– Jag är visserligen en tävlingsmänniska. Men just i det här fallet tycker jag inte att det är en tävling. Vi använder allt vaccin vi får så fort vi bara kan. Men vi är olika stora regioner och är organiserade på olika sätt. Det är fel fokus. Det är inte så att någon medvetet sinkar detta.  

Vad borde vara fokus i media? 

– Hur bra det går! Hur många som är vaccinerade. För ett år sedan – vem kunde ens tänka vaccin?  

Hur tror du att pandemin har påverkat dig som person?

– Jag tror att man kommer att uppskatta helt andra saker efteråt. Man längtar efter att träffa sina vänner, nära, kära och umgås. Sånt som man tog för givet. Jag har slutat ta saker för givet faktiskt. Och en stor ödmjukhet för livet. Att inte ta saker för givet. Allt kan hända. Jag tror att jag kommer ta tillvara stunden mycket mer.

Förutom att vara vaccinsamordnare är Maria Landgren läkemedelschef i Region Skåne. Hon har flera gånger utsetts till årets läkemedelsprofil i Sverige. Hon medverkar i Region Skånes chefspodd som man hittar där poddar finns:

Om Region Skånes chefspodd 

I chefspodden pratar kommunikationsdirektör Anna Strömblad med ledande nyckelpersoner om deras bild och hur de vill utveckla Region Skåne. Du får komma lite närmare inpå människan bakom titeln och ta del av resonemangen bakom såväl stora beslut som vardagshändelser. 

Region Skånes chefspodd