Suddig bild med texten Lägesbild vecka 14

Rekordmånga skåningar bokar tid för vaccin

Region Skåne fortsätter att vaccinera för fullt i takt med att leveranserna ökar. I går vaccinerades 9 547 personer, vilket är en ny rekordsiffra.

Just nu är det många som bokar tid för vaccination mot covid-19. På några få dagar har över 25 000 skåningar bokat tid. Det stora intresset har gjort att det ibland varit svårt att komma fram till sin vårdcentral på telefon.

Smidigaste sättet att boka vaccintid att använda e-tjänsten på 1177.se och trycket har därför varit högt även där de senaste dagarna.

Kraftig ökning av bokningar

– Vi gick från i snitt 1 000 bokningar per dag, till över 25 000 bokningar på en dag. Nu har vi ökat kapaciteten i våra system och övervakar det på minutbasis, säger Matz Widerström, chefläkare vid Digitalisering IT-MT förvaltningen i Region Skåne.
Ännu mer vaccin är på väg ut till vårdcentralerna och bokningssystemet fylls på löpande med nya tider.
− Vi förstår att man vill boka tid så snart som möjligt men det går bra att vänta någon dag. Det finns vaccin till alla och varje vaccinationsdos har ett namn på sig, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

Varje dos är bokad

Förutsättningarna ser olika ut vid olika vårdcentraler - hur många listade patienter varje vårdcentral har och hur stor vaccinationsviljan bland dem är och hur många doser som har levererats till varje vårdcentral.

– Vi vaccinerar för fullt ute på vårdcentralerna och ringer upp invånare som anmält intresse för att vaccinera sig, så att varje dos vaccin är bokad och inget kasseras. Därför kan det hända att någon kan ”gå före” någon som är äldre beroende på vilken vårdcentral man är listad på. Jag förstår att detta kan uppfattas som orättvist men är svårt att undvika. Men det handlar om max någon veckas skillnad. Alla över 65 år kommer att få en tid inom de närmaste veckorna, säger Marie Ljung, kommunikationschef för primärvården i Region Skåne.