Två medelålders män sitter vid ett matbord.

Vaccinationstakten ökar snabbt under våren

Varje dag smittas drygt 500 skåningar med covid-19. Därför är det viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig så fort tillfälle ges.

Nu har nästan 60 procent av alla skåningar över 65 år har blivit vaccinerade. Och under nästa vecka inleds vaccinationerna i nästa fas.

– Vårt mål är att alla över 65 år ska ha erbjudits en första dos nästa vecka. Då går också brevet ut till de som är 60-64 år och vi kommer också att kunna påbörja vissa vaccinationer i denna åldersgrupp samtidigt som vi slutför vaccinationer med dos ett för dem över 65, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne.

Längre intervall

Folkhälsomyndigheten har beslutat att förlänga intervallen mellan första och andra dosen. Detta för att så många som möjligt ska få en första dos så snabbt som möjligt. Det innebär att vaccinationerna kommer att pågå parallellt i flera faser under maj och juni. Samtidigt som många ska få sin andra dos, kommer nya faser att inledas efter hand som vaccinleveranserna snabbt ökar.

– Vi kommer att hålla på att vaccinera i alla faser samtidigt under sommaren, säger Maria Landgren.

Alla vaccin är säkra och effektiva

Vårdcentralerna får ofta frågor om huruvida man kan välja vilket vaccin man ska ta. Det kan man inte, men det går alltid att tacka nej till det vaccin som erbjuds. Däremot kan vårdcentralerna aldrig garantera vilket vaccin som finns tillgängligt när man väl är där. Detta eftersom det kan hinna ändras från bokningen till vaccintillfället, bland annat beroende på vaccinleveranserna.

– Vi kan aldrig säga vilket vaccin som ges vid vilken tid. Men vi tycker att alla ska känna sig trygga med att alla vaccin är effektiva och säkra. Det har använts i mer än 20 miljoner doser i Europa och ger ett mycket gott skydd mot svår sjukdom, säger Maria Landgren.