Två medelålders män sitter vid ett matbord.

Vaccinationerna kommer att ske efter ålder

På måndag är det dags för Skånes 50–59-åringar att boka tid för vaccination. Även de som är yngre än 50 år kommer att få sina sprutor efter ålder, där äldst går först.

Allt fler skåningar får det efterlängtade vaccinet och denna vecka passerade Region Skåne en halv miljon stick. En dryg tredjedel av Skånes vuxna befolkning har fått den första sprutan och drygt var tionde är fullvaccinerad.

Dags att boka

På måndag morgon klockan 9 öppnar bokningen för de ungefär 150 000 skåningar som är i åldern 50–59 år och ännu inte blivit vaccinerade. I början kommer det att vara sparsamt med tider att boka, men alla i åldersgruppen kan känna sig lugna med att de under den närmsta tiden kommer att kunna boka tid för vaccination.

Äldst går först

När gruppen 50-59 år har erbjudits vaccin, kommer de som är 40-49 år att kunna boka tid. Vaccinationerna fortsätter sedan i fallande ålder, där en grupp i taget släpps på.

– Hög ålder är den enskilt största riskfaktorn för att bli svårt sjuk i covid-19. Därför är det logiskt att vi erbjuder vaccination till de äldsta först, även i de lite yngre åldersgrupperna, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare.

Inga exakta datum

Exakt när bokningen öppnar för de olika åldersgrupperna går inte att säga i dagsläget. Det beror på tillgången på vaccin och hur många i de olika åldersgrupperna som vill vaccinera sig vid en viss tidpunkt. Men alla skåningar kommer att erbjudas vaccination.

Den som vill boka tid för vaccinering i åldersgrupperna 18-59 år, gör det via 1177.se.