Undersköterskan Malin Kristell Larsson med en blombukett på en gräsmatta.

Undersköterska i Ystad årets handledare

Årets handledare i Skåne heter Malin Kristell Larsson och jobbar på BB/förlossningen i Ystad. Målet när hon handleder är enkelt och tydligt: Trygga studenter.

Malin Kristell Larsson blev överväldigad när hon nåddes av nyheten att just hon blivit utvald i den hårda konkurrensen av duktiga handledare.
– Jag kunde inte tro att det var sant när jag fick reda på att jag fått utmärkelsen, jag var tvungen att läsa det flera gånger, säger en stolt och överlycklig Malin Kristell Larsson.

Älskar att se studenterna trygga

Hon har varit handledare i snart fem år och undersköterska i 30 år.
– Jag gillar så att få dela med mig av min erfarenhet och älskar att se mina studenter bli trygga på jobbet. 


Utgår från att vara ny på jobbet

Malin utgår alltid från känslan av att vara ny på jobbet när hon handleder sina studenter. Hur hade jag velat bli bemött? Vad hade gjort mig trygg och bekväm? Förutom att själv vara säker i sin roll som undersköterska så behövs lite självdistans och ett stort mått av nyfikenhet, ödmjukhet, ärlighet och tydlighet som handledare, säger Malin Kristell Larsson.

Ingen ska känna sig dum

– För mig är det viktigt att ha kul på jobbet, att rätta till med varsam hand och se till att ingen känner sig dum. Studenten måste få möjlighet testa på egen hand med mig som stöd, säger hon.

– Det går alldeles utmärkt att ha stenkoll på att allt går rätt till utan att för den skull stå och hänga över axeln. Vem som helst hade ju blivit nervös av det.

Visa att man bryr sig

För Malin är det viktigt att studenten känner att handledaren finns där till 100 procent, både i med- och motgång.
– Om de känner att jag finns där fullt ut och bryr mig så blir det aldrig en knepig stämning när jag ger kritik. Det är viktigt att vara ärlig och våga säga ifrån när något inte fungerar. Detta kan ju bli mina kommande kollegor och vi får inte tulla på kvaliteten.

De mjuka delarna

Något som Malin tycker är viktigt är att dela med sig av är de mjuka delarna i yrket, det som inte alltid går att läsa sig till.

– Att känna in stämningen i rummet och kunna anpassa sig därefter är viktigt att kunna. Ibland behöver man till exempel stanna upp och trygga föräldrarna innan man tar kontroller på barnet. Ibland är det läge att använda humor, ibland är det helt fel. Det är också en del av vårdyrket, att vara lyhörd och tänka på vad just den här personen behöver. 

Utbyta erfarenheter

En annan del i handledarjobbet, som Malin uppskattar mycket, är att få träffa nya människor och ta del av deras erfarenheter och tankar. 

– Studenterna kommer från olika bakgrunder och har olika erfarenheter i bagaget. Det är inte bara de som lär sig av mig, jag får mycket tillbaka av dem också. Jag har till exempel blivit ännu bättre på ergonomi tack vare en av mina studenter, säger hon och skrattar. 

Handleder för framtidens skull

Malin valde att bli handledare av den enkla anledningen att hon vill vara med och bidra till en stark undersköterskekår.  

– Om vi ska få bra undersköterskor i framtiden behöver vi lägga lite tid på att hjälpa våra kommande kolleger att trivas och bli säkra i rollen. Alla har vi varit nya någon gång. 

Senare i år sker den nationella utnämningen till Årets handledare i Sverige, där Malin Kristell Larsson representerar Skåne och har chansen till ännu en utmärkelse.