Man som åker skidor

Stabilt positivt läge trots enstaka toppar i statistiken

Antalet positiva med covid-19 i Skåne fortsätter att minska, även om minskningen har bromsat in något. Inför sportlovet betonas vikten av att skåningarna fortsätter följa råden – så att smittspridningen kan minska eftersom den ligger på en hög nivå.

Den positiva utvecklingen i Skåne syns på sjukhusen och med färre som konstateras smittade i covid-19. Minskningen syns i alla åldersgrupper och i de flesta kommuner i Skåne. Det mest positiva är att smittspridningen fortsätter att minska hos de allra äldsta.

Fortsatt hög nivå

Skåne ligger dock fortsatt på en hög nivå och det är viktigt att alla skåningar fortsätter att följa de allmänna råd som gäller, särskilt nu är sportlovet närmar sig. Februari och mars är månader där luftvägsinfektioner är vanligt förekommande.

– Det bästa rådet är att stanna hemma. Väljer man ändå att åka till en plats med snö ska det ske på ett smittsäkert sätt. Man kan köra bil eller åka tåg. Men man ska inte knyta nya kontakter eller träffa nya människor. Det gäller att följa de allmänna regler som gäller på samma sätt som man gör hemma, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Tillfällig puckel

Skånes utbredda samhällssmittspridning syns på senare tid med 200 till 400 nya konstaterade fall per dag. Idag visar den dagliga lägesrapporteringen 859 nya fall av covid-19. Det är mer än dubbelt så många som på onsdagen då det rapporterades 415 fall. Detta beror huvudsakligen på eftersläpning i rapporteringen.

– Dagssiffror är inte alltid relevanta eftersom det förekommer viss ryckighet i redovisning av antalet fall. Därför koncentrerar vi oss på den genomsnittliga sjudagarssiffran. Idag kan vi se att den siffran stiger svagt uppåt till 423 fall jämfört med gårdagens 415. Men det är alldeles för tidigt för att kunna dra några slutsatser om dagens siffror, säger Niclas Winqvist, epidemiolog i Region Skåne.