Närbild på arm som får vaccinationsspruta

Snart har alla på äldreboenden fått sin första dos

Vaccineringen på skånska äldreboenden ligger långt framme. 60 av 250 boenden har redan fått en första dos mot covid-19. Nästa vecka räknas de allra flesta vara avklarade. Men belastningen på sjukvården inom Region Skåne är fortsatt hög.

Det är tack vare en metodisk och säkert insats från primärvården och kommunerna som vaccineringen på särskilda boenden ligger långt framme i Skåne.

– De gör en fantastisk insats. För mindre än en månad sen trodde vi att vi skulle börja vaccinera först vecka 3. Till och med i måndags hade vi skickat ut 14 000 doser. Varje dos används och fler doser är på väg ut, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

Alla boenden klara i nästa vecka

Det finns ungefär 250 särskilda boenden i Region Skåne och 60 hade fått första dosen redan förra veckan. Snart levereras ytterligare 14 000 doser. Målet är att alla på boenden ska ha fått sin första vaccindos i slutet av nästa vecka.

Parallellt med vaccineringen av äldre och personal på särskilda boenden var Region Skåne först ut i landet med personalvaccinationer. I måndags och tisdags fick Iva-personal vid sjukhusen i Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Ängelholms och Hässleholm sin första dos.

Just nu har Region Skåne högre vaccinationskapacitet än vad man har vaccindoser. Man väntar bland annat på vaccin från Moderna och Astra Zeneca.

Personligt vaccinbrev till alla 70-plussare

Region Skåne räknar med att kunna börja vaccinera skåningar från 70 år och uppåt i mitten av februari. När det är dags kommer alla som är födda 1951 och tidigare att få ett personligt brev med information om hur man bokar tid för vaccination mot covid-19. Det gör man genom 1177.se eller genom att ringa sin vårdcentral. Det går inte boka tid innan man fått brevet.

Viktigt att se upp för bedrägeriförsök

Polisen varnar för bedragare som ringer upp äldre personer och vill boka in en vaccinationstid. De kräver att man ska identifiera sig med bankdosa eller mobilt bank-ID. Lämna aldrig ut dina bankuppgifter eller e-legitimation till okända som kontaktar dig.

Folkhälsomyndigheten och Region Skånes verksamheter ringer aldrig upp och begär inloggningsuppgifter, eller att man via telefon ska logga in med bankdosa eller mobilt bank-ID.

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Vi läser alla synpunkter, men vi har tyvärr inte möjlighet att svara dig personligen. Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter