Närbild på provrör med testpinne covid-19

Smittspridningen går ner i Skåne

Antalet fall av covid-19 fortsätter att minska i Skåne i stort sett alla åldersgrupper. Förra veckan minskade antalet fall med cirka 27 procent.

– Vi ser en tydlig nedgång av antalet nya fall under vecka 37 jämfört med vecka 36. Antalet fall förra veckan var 760 stycken jämfört med 1 036 veckan före. Och det minskar i alla åldersgrupper under 70 år och i de flesta delar av Skåne, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

Få fall över 70

Antal provtagna via egenprovtagningen minskar kraftigt och det gör den i alla åldersgrupper. Andelen positiva prover i egenprovtagningen är 3,1 procent av testerna. Antalet fall bland de som är äldre än 70 år fortsätter att vara få. Likaså pågår det bara enstaka smittutredningar inom vård- och omsorg.

– Tyvärr är inte pandemin över. Antalet som vårdas på sjukhus ökar något och det visar på vikten av att alla, oavsett ålder, vaccinerar sig för att undvika svår sjukdom. Det är även viktigt att man stannar hemma och provtar sig vid symtom. Och det gäller alla, även vaccinerade, säger Eva Melander.

Fortsatt arbete med att försöka få fler att vaccinera sig

Trots att över 75 procent av Skånes invånare nu är fullvaccinerade fortsätter arbetet intensivt med att nå ovaccinerade grupper. Alla som är 16 år och uppåt kan ringa sin vårdcentral och boka en tid för vaccinering. Samtidigt arbetar Region Skåne vidare med uppsökande verksamhet och mobila team har bland annat besökt en MFF-match, Vallåkraträffen och en moské i Malmö.

Vaccination på universitetet

Den här veckan fram till och med onsdag, erbjuds vaccinering på Malmö universitets lokal Niagara mellan klockan 10-14 och det är drop-in som gäller. Alla är välkomna, även de som inte studerar eller jobbar vid universitetet, utan har vägarna förbi.

Det kommer även var möjligt att vaccinera sig inne på Burlöv centrum denna vecka. Vaccinatören MACC People är på plats hela veckan. Även här gäller drop-in och det går att vaccinera sig klockan 10-18 fram till och med torsdag, 10-20 på fredag och mellan 10 och 16 under helgen.