Skånes 16-17 åringar kan vaccinera sig från vecka 32

Från och med onsdagen den 28 juli kan alla 16-17 åringar boka tid för vaccinering i Skåne. Själva vaccineringen kommer att påbörjas under vecka 32.

– Det är glädjande att vi kan vaccinera allt fler och yngre grupper. Det är viktigt att alla som får möjlighet skaffar sig ett skydd mot covid-19 samtidigt som vi minskar smittspridningen i samhället, säger, Region Skånes vaccinationssamordnare Maria Landgren

Vaccinet som kommer att erbjudas är Pfizer/BioNTechs mRNA-vaccin, som är godkänt ned till 12 år. Vaccineringen av ungdomar 16-17 år kommer att ske via Region Skånes upphandlade vaccinatörer som för närvarande vaccinerar för fullt i fas-4 under pågående vaccinationskampanj

– Vi har valt denna lösning för att den är snabb och bra och att den garanterar att vi kan starta vecka 32. Därför bygger vi inte upp någon ny organisation speciellt för att vaccinera gymnasieungdomar, säger Maria Landgren. 

Många vaccinerar sig

Samtidigt pågår vaccineringen för fullt av övriga grupper och väldigt många skåningar väljer att vaccinera sig. Exempelvis har närmare 80 procent av de som är mellan 50 och 59 år fått sin första dos och bland de som är mellan 40 och 49 år är motsvarande siffra nästan 70 procent.

– Jag är glad över att så många tackat ja till erbjudandet om att vaccinera sig och att man prioriterar detta även nu i semestertider. Stort tack för att ni bidrar till att hejda smittspridningen. Det finns i nuläget gott om tider att boka och igår släppte vi ytterligare tider, säger Maria Landgren.

Aktuella siffror

Totalt antal vaccinerade med en första dos: 739 436
Totalt antal färdigvaccinerade: 481 039
Antal nya fall, rullande 7-dagarsmedel: 31
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 156 570
Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 4
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 2
Antal avlidna med covid-19: 1 767

Det genomsnittliga antalet fall de senaste sju dagarna ger en bättre bild över hur många sjukdomsfall som inträffar per dag under en vecka än vad en enskild dagssiffra gör.

Till det totala antalet konstaterade covid-19-fall räknas alla som inrapporterats sedan den 2 mars 2020. Inlagda patienter med covid-19 på vårdavdelning respektive intensivvårdsavdelning (IVA) är en ögonblicksbild från klockan 8 samma dag.

Till det totala antalet avlidna med covid-19 räknas individer som avlidit inom 30 dagar efter att man konstaterats ha covid-19 genom ett virusprov sedan den 18 mars 2020.

Vissa dagar redovisar Region Skåne ett väldigt stort antal nya fall av covid-19. Det betyder oftast inte att ovanligt många fall har tillkommit just det dygnet, utan snarare på en eftersläpning i rapporteringen.
Detta beror på att Folkhälsomyndighetens leverantörer för analyssvar från egenprovtagningen har svårt att hinna med att analysera alla tester – och det medför sedan att siffrorna för enskilda dagar kan bli väldigt höga eller väldigt låga.

På Lägesbild covid-19 i Skåne finns fler aktuella siffror över vaccinationer, provtagningar, sjukdomsfall och sjukhusbeläggningar.