Äldre kvinna som står bredvid yngre kvinna och tittar på en mobilskärm.

Skåne först i landet samtidigt erbjuda influensavaccin och dos 3

När årets influensavaccination snart drar igång, får de som är 80 år och äldre dos 3 av covidvaccinet samtidigt som influensasprutan ges, ett erbjudande som Region Skåne är först i landet med.

Snart påbörjas vaccination mot säsongsinfluensan. Personer som är 80 år och äldre erbjuds både vaccination mot årets säsongsinfluensa och påfyllnadsdos av covid-19-vaccin vid ett och samma tillfälle, något som Region Skåne är först i landet med. Just nu skickas kallelser ut till denna åldersgrupp.

Praktiskt för patienten

– När det gäller den här åldersgruppen är Region Skåne i år tidigt ute med vaccination mot säsongsinfluensan. Att vi nu kan erbjuda två vaccinationer vid samma tillfälle blir praktiskt för våra äldre som bara behöver uppsöka vårdcentralen vid ett tillfälle, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne.

Det är endast influensavaccinet som går att kombinera med covid-19-vaccinet. För övriga vaccin samt högdos-influensavaccin som ges på särskilda boenden för äldre gäller att det ska ha gått minst sju dagar såväl före som efter vaccination mot covid-19.

Vykort på väg

I nästa vecka kommer personer mellan 65–79 år att få ett vykort som informerar om att det är dags för influensavaccination med hänvisning till webbplatsen 1177.se för mer information om hur man bokar på respektive vårdcentral.

För den som är över 65 år eller gravid, är vaccination mot influensa gratis. Det gäller också den som har en sjukdom eller annat tillstånd som ger ökad risk att bli allvarligt sjuk i influensa.