Se till att vaccinationen blir av

I slutet av september tas de flesta av de gällande restriktionerna bort. Det finns fortfarande en smittspridning i samhället och det är viktigt att de som ännu inte har vaccinerat sig gör det snarast. – Se till att det blir av, säger Maria Landgren,

Fler skåningar behöver vaccinera sig, framför allt bland yngre skåningar. En grupp med låg vaccinationsgrad är yngre män.
– Vi har en hög vaccinationstäckning från 60 år och uppåt. Vi har personer under 40 år där vi ligger alldeles för lågt. Kvinnor är bättre än män på att vaccinera sig, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare.

Många hjälper till

Region Skåne arbetar på många olika sätt tillsammans med kommuner, Länsstyrelsen, ideella föreningar, folkhögskolor och andra för att nå grupper där få har vaccinerat sig.
– Vi jobbar hårt med att öka vaccinationstäckningen. Vi jobbar med infohubbar, genom civilsamhället, kommunikation, utbildningar, informationsmaterial, säger Maria Landgren.
Fortfarande finns det många som inte har prioriterat vaccinationen.
– De som ligger inne på sjukhus är inte vaccinmotståndare, de säger att det blev inte av. Se till att det blir av, säger Maria Landgren.

Fortsätt hålla i

I slutet av september lyfter regeringen restriktionerna, men faran är inte över. Smittskyddsläkare Eva Melander varnar för att släppa på garden.
– Att regeringen har beslutat detta betyder inte att allt är som vanligt, säger hon.

Många yngre smittade

De senaste veckorna har smittspridningen ökat, om än i långsam takt. Absolut flest fall syns i åldersgruppen 10 till 19 år, med betoning på de yngre i gruppen.
– Det är en rejäl ökning av antalet fall i åldrarna 10 till 19 år. Det är fler i den yngre halvan av den åldersgruppen. Vi har väldigt få fall i åldrarna 60 år och uppåt. 95 procent är under 60 år, säger Eva Melander.

Se dagens presskonferens från Region Skåne