Anestesisjuksköterska iklädd operationskläder

Regional samverkan för bättre sjukvård

Genom effektiv samordning mellan sjukhusen blir Region Skåne ännu bättre på att ta hand om både covidpatienter och de som väntar på annan vård. Nu anpassas vården så att sjukhusen i Kristianstad och Helsingborg kan arbeta mer med planerad vård.

Just nu befinner sig Region Skåne i ett läge där antalet patienter som vårdas intensivt för covid-19 ligger relativt stabilt. Samtidigt väntar många skåningar på annan vård.

− Samordningen mellan våra sjukhus fungerar fantastiskt bra. Sedan pandemin började har vi kunnat öka kapaciteten för covidvård men också som nu dra ner, när vi behöver öka för patienter som till exempel väntat på en operation, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

− Personalen har slitit otroligt och är värda allt beröm de kan få. Ingen av oss skulle kunna tro för ett år sedan att det här skulle hålla på i ett år. Vi har aldrig varit med om en kris som är så långvarig och så belastande.

Ständig samordning

Effektiv samordning av sjukvårdsresurser sker inte bara under pandemin utan även under ordinarie verksamhet. Framför allt inom intensivvården och på sommaren och Pia Lundbom menar att pandemin gjort att Region Skåne blivit ännu bättre på helikopterperspektivet.

− Vi gör en omfördelning igen, där vi låter Kristianstad och Helsingborg arbeta mer med den planerade vården. Så blir det fokus på covid-intensivvård på Skånes universitetssjukhus, säger Pia Lundbom.

Redo att ställa om igen

Vid minsta tendens till ökad belastning kommer Region Skåne att behöva ställa om igen. Det är därför viktigt att skåningarna hjälps åt att hålla nere smittan och fortsätter att följa alla råd och restriktioner som gäller.