Ungdom och vuxen sitter tillsammans vid dator.

Region Skånes smittskyddsläkare vill se skola på distans

Region Skånes smittskyddsläkare vill ha tillfällig distansundervisning för skånska högstadieelever. Frågan är lyft till Folkhälsomyndigheten, som väntas fatta beslut idag.

Smittspridningen i Skåne har fortsatt under jul- och nyårshelgerna och läget är mycket ansträngt. Under veckorna före jul sågs dessutom en markant ökning av covid-19 i de åldrar som går på grundskolans högstadium. Antalet fall i dessa åldrar har minskat under jullovsveckorna.

– Vi befarar en ytterligare smittspridning när många nu återvänder till sina arbetsplatser och då skolorna öppnar på nytt efter jullovet. Vi rekommenderar därför liksom tidigare, att alla som kan arbetar hemifrån. Dessutom anser vi att regionens högstadier, där detta är möjligt, bör övergå till distansundervisning till och med den 24 januari. Det vore en viktig åtgärd för att minska resandet och kontakter och därmed smittspridningstrycket i samhället, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

De regionala smittskyddsenheterna har inte befogenhet att själva ge en generell rekommendation om distansundervisning. Därför har Eva Melander tillsammans med Västra Götalands smittskyddsläkare lyft frågan till Folkhälsomyndigheten. Besked därifrån väntas under dagen.

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Vi läser alla synpunkter, men vi har tyvärr inte möjlighet att svara dig personligen. Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter