Hand som håller i en ampull medvaccin mot covid-19

Region Skåne skalar upp vaccineringen

Region Skåne fortsätter att skala upp vaccineringen mot covid-19. Snart kommer också antal vaccinerade att kunna redovisas.

Nu går Region Skåne in på tredje veckan av vaccineringen mot covid-19. Hur många skåningar som hunnit få sin första vaccindos finns det ännu ingen samlad statistik över. Klart är att nästan 14 000 vaccindoser har levererats och att vaccineringen löper på enligt plan.

– Initialt har vi prioriterat att sätta upp en robust, effektiv och säker vaccinationsprocess så att vi kan vaccinera så många som möjligt och då har det skett en viss eftersläpning av registreringen i våra system. Men om ett par veckor kommer man kunna följa redovisningen på ett tydligt sätt, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

Rapporteras till nationellt register

Alla vaccinationer i Skåne registreras i primärvårdens journalsystem (PMO). Därifrån överförs data till det nationella vaccinationsregistret (NVR) som samlar all vaccinationsstatistik. Region Skåne har förberett kopplingen och arbetar med att kvalitetssäkra data för att så snart möjligt kunna rapportera vidare till NVR.

Personalvaccinering fortsätter

Igår startade Region Skåne som första region i landet personalvaccinationerna. Personal på IVA och infektionsavdelning 2 vid Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö fick då sina första doser. Förutom på Sus i Malmö har personalvaccinationerna även startat i Lund, vid Helsingborgs lasarett, Centralsjukhuset Kristianstad, Ängelholms sjukhus och Hässleholms sjukhus. För att kunna komma igång med vaccinationerna för personal så snart som möjligt började Sus även att vaccinera med hjälp av mobila team.

– Våra medarbetare ute på avdelningarna är under extrem belastning. Vi gör allt för att inte behöva bryta verksamheten för mycket. Avdelningarna var väl förberedda och vi blev väldigt väl mottagna på de avdelningar som fick besök den första vaccinationsdagen, säger Linda Blixt, en av enhetscheferna för vaccinationsmottagningen på Skånes universitetssjukhus.

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Vi läser alla synpunkter, men vi har tyvärr inte möjlighet att svara dig personligen. Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter