Närbild på arm som får vaccinationsspruta

Region Skåne börjar vaccineringen av ungdomar den 4 augusti

Nästa vecka, onsdagen den 28 juli, öppnar vaccinbokningen i Skåne även för ungdomar födda 2005 och 2004. Själva vaccineringen startar den 4 augusti på samma mottagningar som redan vaccinerar på uppdrag av Region Skåne.

Första veckan i augusti startar vaccineringen av ungdomar i gymnasieåldern i Skåne. Det innebär att från och med den 4 augusti erbjuds alla skåningar födda 2005 eller tidigare vaccin mot covid-19. Det betyder att även 15-åringar som fyller 16 år i år kan vaccinera sig.

– Det känns mycket bra att vi kan erbjuda även denna åldersgrupp deras första dos vaccin. Jag hoppas verkligen att ungdomarna prioriterar att vaccinera sig före gymnasieskolornas terminsstart, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne.

Olika typer av e-legitimation

Både tidsbokning och vaccinering ska göras hos någon av de mottagningar som på Region Skånes uppdrag redan vaccinerar i fas 4. Hos de flesta mottagningar behövs en e-legitimation, till exempel BankId, för att kunna boka tid. De som inte har möjlighet att skaffa en e-legitimation kan boka tid hos en vårdcentral.

Eftersom de olika vaccinmottagningarna har olika system och möjlighet att hantera olika typer av e-legitimation är det viktigt att man kontrollerar vad som gäller på just den mottagning man tänkt boka tid hos. Flera av vaccinationsmottagningarna har till exempel inte möjlighet att hantera e-legitimationen FrejaID plus, en e-legitimation som många ungdomar använder.

Kan fatta ett moget beslut om vaccination

Vaccinet som kommer att erbjudas är Pfizer/BioNTechs mRNA-vaccin, som är godkänt ned till 12 år. Något särskilt samtycke från vårdnadshavaren behövs inte, vare sig vid boknings- eller vaccineringstillfället. I stället görs en bedömning på plats, att den som är ska vaccineras förstår vad det innebär och är mogen att fatta beslut. Det är bara undantagsvis som vårdshavare kommer tillfrågas. Beslutet om vaccinering av yngre i Sverige är fattat av Folkhälsomyndigheten.

– Region Skåne har gjort bedömningen att personer födda 2005 och tidigare i de flesta fall kan fatta ett moget beslut om vaccination. Vi ser därför att det bara i undantagsfall kommer att behövas samtycke från vårdnadshavare när den här gruppen ska vaccineras, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne.