Ett äldre par sitter utomhus.

Nu kan du som är född 1937–1945 vaccinera dig mot covid-19

Med start på tisdag den 16 mars får du som är född mellan 1937 och 1945 ett informationsbrev från Region Skåne och din vårdcentral med ett erbjudande om att boka tid för vaccination av covid-19 hos din vårdcentral.

Breven skickas i omgångar fram till och med den 23 mars. Vaccintillgången i Skåne avgör hur snabbt du kan få en tid att för vaccinera dig. Du som är 85 år eller äldre men som ännu inte vaccinerat dig är fortfarande välkomna att boka tid.

Vaccinationen är frivillig och kostar inget. Har du redan blivit vaccinerad mot covid-19 kan du bortse från informationen i brevet.

Ring din vårdcentral eller boka tid online

Du kan ringa vårdcentralen för att boka sin första vaccinationstid eller välja att logga in online på 1177.se och boka tid där.

Använd din vårdcentrals e-tjänst ”Boka tid online”. För att logga in behöver du en giltig e-legitimation, exempelvis bank-ID. Du kan bara boka tid åt sig själv. Denna tid kan du själv av- eller omboka om du behöver.

Du behöver två vaccindoser

För att få skydd mot covid-19 behöver du två doser av vaccinet. Dessa ges vid två olika tillfällen. När du vaccinerar dig första gången får du tiden för din andra vaccination. Det är alltså bara tiden för den första vaccindosen som du bokar själv.

Ta med din hälsodeklaration

I brevet finns också en hälsodeklaration. Den fyller du i och tar med till vårdcentralen när du ska vaccineras.

Några saker att tänka på:

  • Om du känner sjuk ska du boka om din tid, antingen via e-tjänsterna eller genom att ringa vårdcentralen.
  • Ta med ID-handling.
  • Ha gärna kläder som gör att vi lätt kan nå din överarm och ge dig sprutan.
  • För att undvika trängsel och risk för smittspridning ber vi dig att komma på utsatt tid och inte för långt i förväg.
  • Efter att du har blivit vaccinerad kommer du att behöva vänta kvar i cirka 15 minuter.