Instruktionsbild på hur ett munskydd tas på

Munskydd för alla som vistas inom vården

Alla – personal, patienter och besökare – bör använda munskydd när de vistas tillsammans i vårdlokaler. Det beslutade Region Skåne i dag.

Smittspridningen av covid-19 i Skåne är nu så allvarlig att åtgärderna i vården behöver skärpas ytterligare. Beslutet gäller från och med måndag och tills vidare.

– Vi gör det här som en extra förebyggande åtgärd mot smittspridning i vården. Eftersom samhällsspridningen av covid-19 nu är så hög är det också högre risk att smittan sprider sig in vården via personal, besökare och patienter, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Patienter, besökare och medföljande

Sedan i mitten av december gäller att personal ska använda munskydd och visir i patientnära arbete. Dagens beslut innebär att munskydd nu även bör användas av patienter, dels i vårdlokaler för öppenvård och dagvård och dels för inneliggande patienter i vårdlokaler utanför det egna rummet. Även medföljande och besökare bör använda munskydd i vårdlokaler. Beslutet gäller alla över tolv år.

Det är vården som tillhandahåller munskydden. Det är fortfarande besöksförbud men vissa undantag görs, såsom vid vård i livets slutskede eller i andra ömmande situationer.

Affisch - Så här använder du ditt munskydd (Vårdgivare Skåne)

Använd munskydd på ett säkert sätt

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Vi läser alla synpunkter, men vi har tyvärr inte möjlighet att svara dig personligen. Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter