• En flicka fotar med mobilen när mamman får en spruta.

    Safia Hussein fotograferar när mamma Ihasan Ismail får sin första dos.

  • En äldre man som ska vaccineras i moskén.

    Ahmad Shridi har funderat länge om han ska vaccinera sig. Nu har han bestämt sig.

  • En yngre man ska precis få sin vaccinationsspruta.

    Nawars Saleh vill skydda sin familj och arbetskamrater.

Med drop-in i moskén ska fler ta steget och vaccinera sig

Under två fredagar vaccinerar Region Skånes mobila team i en moské i Malmö. -Jag var rädd först. Men nu är jag inte orolig längre. Jag vill visa vägen för andra människor! säger Ihasan Ismail efter sticket.

Fredagsbönen är just slut. I dag handlade det speciellt mycket om vaccination och att det var möjligt att vaccinera sig efter bönen. Det är trångt på parkeringen på väg ut från moskén Skandinaviska Wakf i Malmö. Men ett trettiotal personer stannar kvar. Det är tid för drop-in vaccinering. 

"Jag trodde kanske att jag var immun"

Vid ett ståbord utanför moskén står Ahmad Shridi och fyller i en hälsodeklaration med hjälp av några av länsstyrelsens hälsokommunikatörer. Om man som Ahmad varit frisk som en nötkärna i hela livet kanske vaccinering känns avlägset. Men nu har han ändrat sig, berättar han.   
- Jag har aldrig ens varit förkyld, aldrig haft huvudvärk. Jag trodde kanske att jag var immun även mot corona. Jag tänkte att jag inte behövde vaccin och jag är heller inte särskilt orolig för viruset. Men det blir lättare att resa om jag är vaccinerad, säger Ahmad Shridi.  

Provisorisk central

Inne i moskébyggnaden har en stor sal gjorts om till provisorisk vaccinationscentral. I tre bås kan ovaccinerade slå sig ner för sin första dos. Distriktssköterska Angelica Sandström är ansvarig för det mobila vaccinationsteamet och beredningsansvarig. Hon står på podiet och förbereder sprutorna.  

Finnas där människor är

- Några är rädda, saknar bank-id eller svenskt personnummer. Det kan vi hjälpa dem med här. En del kanske inte kan ta sig till lokalen. Det finns tolkar på plats och vi är i en miljö de är trygga i. Att finnas där människor finns är jätteviktigt. Det handlar om att sänka trösklarna och finnas där människor är. Vi ser att det behövs. Det känns jätteroligt, säger Angelica Sandström och tittar ut över lokalen.  

Lyssnade på imamen

Nawars Saleh har just slagit sig ner i ett av båsen. När han hörde imamen berätta om möjligheten till vaccin för en vecka sedan bestämde han sig.   
- Jag vaccinerar mig för att skydda min familj och mina kamrater på jobbet. Jag är lite rädd för vaccinet för jag vet andra som fått bieffekter, säger han.  

"Covid har varit som ett fängelse"

Ihasan Ismail och dottern Safia Hussein är också i moskén. De bor i närheten, så det var lätt att komma hit. Safia tar massor av bilder med sin mobiltelefon när mamma får det efterlängtade sticket.  
Ihasans leende skiner igenom munskyddet.  

- Det gjorde inte alls ont och sköterskan var väldigt trevlig. Jag vaccinerar mig för att jag vill skydda mig själv. Jag vill inte vara orolig hela tiden. Jag vill kunna resa och ha kul, vara med mina vänner. Covid har varit som ett fängelse, säger Ihasan Ismail.  

Vad vill du göra när du är fullvaccinerad?  
- Resa till mitt hemland Jordanien. Men Tyskland, Turkiet eller Danmark går också bra. Jag älskar att resa!   

Varför har du väntat med att vaccinera dig?  
- Jag var rädd först. Men jag kände att jag gick runt i en ond cirkel och blev deprimerad. Min bästa vän har haft corona och jag blev orolig. Jag ville bli fri. Man kan inte förlora något på att vaccinera sig.

Många ovaccinerade

Här i Rosengård i Malmö har cirka 4 av 10 ännu inte vaccinerat sig. Det oroar Ziad Jomaa, enhetschef samhälls- och hälsokommunikation på länsstyrelsen.
- Vi måste göra något. Vi vet att de som är svårast drabbade på Iva är de som inte vaccinerat sig, och många är unga. Vissa unga är övertygade att de inte kan dö av covid-19. De säger att de har ett bra immunförsvar, säger Ziad Jomaa.  

Många frågor och rykten

Att vaccination inte enbart handlar om sticket utan om kommunikation är tydligt här. Länsstyrelsens samhälls- och hälsokommunikatörer får en mängd frågor. En del behöver hjälp att boka en vaccintid längre fram.   

- Många frågar vilket vaccin de ska få, om det behövs en tredje dos och hur lång tid det ska gå mellan dos 1 och dos 2. Någon undrar om det är farligt att ta vaccinet, säger Islam Rezeq som är samhälls- och hälsokommunikatör vid länsstyrelsen.   

Många rykten

Ihasan Ismail berättar att hon hört många rykten.  
- Att man blir sjuk i hög feber och att man dör av vaccinet. Men nu är jag inte orolig längre. Jag vill hjälpa andra att bli modiga. Jag vill visa vägen för andra människor! 
- Det finns en hel del myter i sociala medier. Att man kan bli steril, att man dör inom två år och en del är oroliga för biverkningar längre fram. Det finns en del konspirationsteorier, säger Ziad Jomaa, enhetschef samhälls- och hälsokommunikation på länsstyrelsen.  

Hur bemöter ni rena konspirationsteorier?  
  - Vi försöker ha ett gott bemötande och bra argument. Det handlar samtidigt om att försöka förstå hur de tänker. Vi försöker ha samtal. Det handlar inte om att övertyga utan visa på möjligheten, att det är tillgängligt och att man inte behöver vara rädd. Vi har fått många som ändrat sig och som väljer att vaccinera sig, säger Ziad Jomaa.  

Glad efter sticket

Nu börjar Safia Husseins mobiltelefon bli full av bilder på när mamma vaccineras. 

Hur känns det nu efter sticket?  
- Jag är jätteglad, inte rädd. Jag känner mig modig också. Jag har med min dotter också så det är viktigt att barnen lär sig av sina föräldrar, att man är modig som mamma.   

Vad ska du göra nu?  
- Nu ska jag rekommendera alla att vaccinera sig. Jag ska uppdatera alla mina sociala medier. Instagram, Tik Tok… Jag ska prata med alla jag känner: Man behöver inte leva i ett fängelse! Man sätter upp de gränserna för sig själv. Jag tror att särskilt kvinnor kan känna rädsla. Men det är ditt liv och din hälsa. Du bestämmer själv. Jag känner mig frisk och modig nu.   

Gränsöverskridande samarbete fruktsamt

Angelica Sandström passar på att smaka på en färsk dadel i pausen. För ett tag sedan vaccinerade hon i samband med en fotbollsmatch, en förskola och Revingehed har också fått besök.

- Här gör vi skillnad på individnivå, gruppnivå och samhällsnivå. Alla gränsöverskridande samarbeten vi kan få till är så värdefulla. Nästa vecka står vi här igen efter fredagsbönen och då kanske budskapet har spridit sig än mer från de som vaccinerat sig här idag. Kanske kommer ännu fler nästa vecka. För man litar kanske mer på dem man känner än på myndigheter, säger Angelica Sandström.

FAKTA/ Mobilt team besöker olika platser

Vaccineringen vid moskén i Malmö är ett av flera exempel på hur Region Skåne arbetar uppsökande, tillsammans med andra aktörer.

Några andra exempel är vaccinering vid Vallåkraträffen, vid MFF:s fotbollsmatch, på Revingehed, Malmö universitet och på Burlöv Center.