Vårdpersonal tar hand om person i sjukhussäng

Lägesuppdatering covid-19, den 4 januari: 600 vårdas för covid-19 i Region Skåne

Smittläget i Skåne är fortsatt mycket allvarligt och trycket på vården ökar stadigt. Idag behandlas 600 covidsjuka på sjukhus. Samtidigt förbereder Region Skåne för nästa vaccinationsfas, där vårdpersonal ingår. Akutvårdspersonal blir först ut.

Belastningen på den skånska sjukvården är mycket hög just nu – på sjukhusen, i ambulansverksamheten, labben och inom primärvården. På sjukhusen är läget mycket ansträngd och någon avmattning syns inte.

– Läget är tyvärr fortsatt ytterst ansträngt inom den skånska hälso- och sjukvården utan säkra tecken till avmattning. Region Skåne gör allt för att minimera påverkan på planerad vård. Men för att ha beredskap kommer planerad vård endast kunna utföras i mycket begränsad omfattning den närmaste tiden. Och vi följer läget kontinuerligt för alla typer av patienter, säger Rasmus Havmöller, regional chefläkare i Region Skåne.

Antalet inlagda med konstaterad covidsmitta fortsätter att peka uppåt och är idag 600 personer på skånska sjukhus – varav 59 finns på intensivvårdsavdelning. Det är den högsta siffran som Region Skåne haft sedan början av pandemin.

Akutpersonal prioriteras

Region Skåne fortsätter planeringen av nästa steg av covid-vaccinering där vårdpersonal ingår. Först ut bland vårdpersonal blir de som arbetar inom akutsjukvård - såväl akutmottagningar och akutvårdsavdelningar som intensivvård, infektionsavdelningar, ambulansverksamhet och viss verksamhet inom primärvården. Det beslutade hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom idag.

– Det är en viktig nyckelgrupp för att kunna vårda covidpatienter och de svårast sjuka på våra sjukhus. Nu riggar vi för att ligga steget före och ha en plan för att snabbt komma igång med vaccineringen när vaccinet anländer till Sverige i allt större volymer, säger Pia Lundbom.

Målet är att vaccinering av akutvårdpersonal ska vara igång om ett par veckor.

– Vi kommer att vaccinera olika prioriteringsgrupper parallellt för att få största möjliga effekt så fort som möjligt. Vi måste bryta den stigande kurvan och minska belastningen på en hårt ansträngd akutsjukvård, säger Pia Lundbom.

Äldrevaccinering fortsätter enligt plan

Vaccineringen av de mest sköra äldre och personal på särskilda boenden är i gång sedan den 27 december. Runt1 400 har vaccinerats med en första dos och nu är ytterligare cirka 3 000 doser på väg ut till vårdcentraler i Malmö, Lund och Kristianstad så att äldre och personal vid fler särskilda boenden kan vaccineras. På Vårdguiden 1177.se kan man läsa mer om hur och när olika grupper erbjuds vaccinet. Det går i nuläget inte att boka tid för vaccination.

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Vi läser alla synpunkter, men vi har tyvärr inte möjlighet att svara dig personligen. Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter