Ytterligare 14 000 vaccindoser på väg till äldreboendena

Från 6 000 till 14 000 doser. Region Skåne fortsätter att skala upp vaccineringen av äldre och personal på särskilda boenden. Även bland allmänheten är viljan att vaccineras mycket stor. Snart får alla 70-plus ett brev med viktig information.

Nästa vecka skickas hela 14 000 vaccindoser mot covid-19 till den skånska primärvården. Det är en mer än en fördubbling, jämfört med den här veckan då cirka 6 000 doser levererades. Vecka fyra räknar Region Skåne med att alla på särskilda boenden runt om i Skåne har fått ett erbjudande om vaccin. Det gäller såväl de äldre som personalen.

− Vi kan glädjande konstatera att vaccinationsviljan är mycket stor. Alla erbjuds sprutan. Bland de boende tackar nästan alla ja direkt. Bland medarbetarna är det mer än 60 procent. Och det är inte ovanligt att den som först uttrycker en viss tvekan hakar på när kollegorna vaccineras, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

I takt med att äldre och personal på särskilda boenden får sin första dos börjar även vaccinationen av personer med hemsjukvård samt närstående i samma hushåll. Parallellt fortsätter arbetet med att vaccinera vård- och omsorgspersonal på vaccinationsenheterna i anslutning till sjukhusen.

Ring inte – det kommer ett brev!

Många skåningar är angelägna om att blir vaccinerade mot covid-19. Det märks bland annat inom primärvården som får väldigt mycket frågor om när och hur man kan boka tid för vaccin. Man behöver inte ringa sin vårdcentral utan det bästa är att avvakta informationen som kommer allt eftersom.

Det är ett högt tryck på vårdcentralernas telefoner på grund av alla vaccinfrågor och det gör att de som är sjuka riskerar att inte komma fram.

Nästa grupp att erbjudas vaccin är alla 70-plussare. I mitten av februari räknar Region Skåne med att börja vaccinera de som är födda 1951 och tidigare. Man behöver alltså inte ha fyllt 70 år – utan man kan vara född närsomhelst det året.

När det är dags kommer ett personligt brev med information om hur man bokar tid. Utskicken kommer från vårdcentralerna och sker i intervaller. Först ut är de som är 85 år och äldre. Sist ut är de yngsta.

Det går inte boka tid innan man fått brevet. Det är först då som man kan boka, antingen genom 1177.se eller genom att ringa sin vårdcentral. Brevet innehåller även en hälsodeklaration som ska vara ifylld när det är dags för första sticket.

Se upp för bedrägeriförsök

Polisen fortsätter att varna för bedragare som ringer upp och vill boka in en vaccinationstid mot covid-19. Inte sällan vill de att man identifierar sig med bankdosa eller mobilt bank-ID. Men så gör aldrig Region Skåne eller andra myndigheter. Dessutom är det gratis att vaccinera sig. På 1177.se kan man läsa om hur och när olika grupper erbjuds vaccin.