Inte läge att slappna av

Våren är på ingång men det är inte läge att släppa loss. Skåningarna måste fortsätta att hålla i och följa de regler och restriktioner som gäller. Minst lika viktigt är att testa sig vid minsta symtom. Smittspridningen är fortsatt hög i Skåne.

Skånes positiva utveckling med de senaste veckornas minskade smittspridning har stannat av. Vecka 6 och 7 ser Skåne ut att hamnat på en så kallad platå med cirka 3 150 nya fall per vecka. Den stabila nedgången är bruten.

Stabilt men hög nivå

Samhällsspridningen i Skåne syns tydligt även inom sjukvården. Även där ligger antalet skåningar, som behöver läggas in för covid-19, på samma nivå. Det vill säga strax under 200 inlagda patienter både idag och förra måndagen.

Läget är fortsatt stabilt om än på en hög nivå. Alla behöver följa de råd och restriktioner som gäller och aktivt bidra till att minska spridningen. Du kan läsa mer om det på 1177.se.

Mycket god testningskapacitet

Ett effektivt sätt att minska spridningen är att testa sig vid minsta symtom. Region Skåne har mycket god testningskapacitetet och man får tid för ett självtest samma dag eller dagen efter.

Även de som bor med personer, som har konstaterad covid-19, ska testa sig efter fem dagar även om man inte har några symtom. Vid symtom ska alla testa sig direkt.

Nu går det återigen att beställa självtester till skånska apotek. Det var i helgen som Region Skåne pausade uthämtning av självtester. Här kan du läsa mer om provtagning för covid-19.