I nästa vecka startar vaccinering av 60–64-åringar

Nu är det dags för nästa fas i vaccinationsprogrammet, fas 3. Ett brev skickas i nästa vecka ut till de skåningar som är i åldrarna 60 till 64 år. Samtidigt fortsätter vaccinationerna av de äldre åldersgrupperna

I fas 3 av vaccinationsprogrammet ingår flera olika grupper. Först ut att erbjudas vaccin är 60–64-åringarna. Alla som är födda 1961 och tidigare kommer att få ett brev med erbjudande om vaccination under nästa vecka. Brevet skickas ut i flera omgångar under veckan. 60–64-åringarna kommer att vaccineras på vårdcentralerna.

– Vi hoppas kunna komma igång snabbt med vaccinationen av denna grupp, parallellt med att vi slutför dos 1 hos de som är 65 år och uppåt, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare och läkemedelschef i Region Skåne.

Flera olika grupper

I fas 3 ingår också personer som av vissa anledningar har svårt att följa råden för att minska spridningen av covid-19, till exempel hemlösa samt personer som är 18-59 år och har en större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

– Arbete pågår just nu med att identifiera de individer som ingår i de medicinska riskgrupperna, säger Maria Landgren.

Parallella vaccinationer

Parallellt med att vaccinationerna påbörjas för de som är 60 till 64 år, kommer vaccinationerna i fas 2 att fortsätta. Alla som har vaccinerats med en första spruta, ska nu få sin andra dos. Framöver kommer alltså flera olika grupper att vaccineras samtidigt.