Närbild på personal som hanterar vaccin

Här kan skåningarna börja vaccinera sig

Snart kan skåningar mellan 18 och 59 år vaccinera sig på sex valfria skånska orter. Det är Malmö, Kristianstad, Lund, Ängelholm, Arlöv och Klippan. Först ut att erbjudas vaccin är 50 till 59-åringar.

Region Skåne inleder vaccineringen i den sista fasen under vecka 20 på sex olika platser i Skåne. Först ut att erbjudas vaccination är personer i åldern 50 till 59 år.

Fler vaccinationsställen kommer att öppnas upp stegvis och alla 60 platser runt om i hela Skåne kommer att vara öppna vecka 23.

– De nya vaccinationsställena får i uppdrag att börja med de som är 50 år och äldre. Det är angeläget att successivt komma igång nu i maj så att vi kan vara i full gång vecka 23, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

Eftersom starten av sista fasen tidigarelagts betyder det att vaccinationen av flera olika åldersgrupper - med eller utan riskfaktorer - kommer pågå parallellt framöver.

– Flera prioriteringsgrupper kommer att vaccineras samtidigt en bra bit under sommaren innan alla är fullvaccinerade. Alla ska ha en andra dos, säger Maria Landgren.

All information om Skånes olika vaccinationsställen och hur man bokar tid kommer att finnas på 1177.se. Man kommer kunna boka tid på vilken ort man vill.

Här kan man vaccinera sig från vecka 20

Kry, Stortorget 3, Malmö

Svea Vaccin, Västra Storgatan 69, Kristianstad

Vaccina, Scheelevägen 27, Lund

Macc People, Stjernsvärds allé 54, byggnad 51, Ängelholm

Macc People, Företagsvägen 29, hus 9, Arlöv

Doktor.se, Storgatan 19-23, Klippan