• Lekrum på barnavdelning

    Lekrummet på barn- och ungdomsavdelningen på Helsingborgs lasarett ska påminna om en savann. Bild: Brendan Austin

  • Säng på barnavd på sjukhus, blå huvudända med bild på flodhäst

    Ett av kraftdjuren, en flodhäst. Bild: Brendan Austin

  • En bädd för syskon att krypa upp i. Bild: Brendan Austin

  • Ett vårdrum på barn- och ungdomsavdelningen, Helsingborgs lasarett.

    I vårdrummen på barn- och ungdomsavdelningen finns plats både för syskon och föräldrar. Bild: Brendan Austin

Färgglada kraftdjur flyttar in på nya barn- och ungdomsavdelningen

I dagarna flyttar barn- och ungdomsavdelningen på Helsingborgs lasarett in i nyrenoverade lokaler. Avdelningen blir helt unik med en konstnärlig gestaltning som bjuder in till en läkande miljö med kraftdjur, starka kulörer och magisk natur.

Redan utanför avdelningen syns djurspår. Sedan fortsätter en unik färd in på färgsprakande vårdrum, expeditioner och spännande vandringar i korridorer. Uppdelningen är tydlig, med mer röda, orange och cerise kulörer i ena korridoren medan den andra går i gröna och blå toner. Färger, former och mönster hjälper till att orientera besökaren runt på nya barn- och ungdomsavdelningen på Helsingborgs lasarett. Under vecka 42 flyttar verksamheten in i sina nya lokaler.

Kraftdjur, avatarer och magisk natur

Titeln på gestaltningen är Må kraften vara med dig (May the force be with you) och konstnären bakom är Maria Bajt. Hon vann gestaltningstävlingen som utlystes år 2018 inför att avdelningen skulle få nya lokaler i den nu totalrenoverade norra flygeln på lasarettet.

I samband med färdigställandet på avdelningen möter vi upp en entusiastisk konstnär som visar upp den konstnärliga gestaltningen som är inspirerad av kraftdjur, avatarer och magisk natur. Maria förklarar att kraftdjur återfinns i ett stort antal kulturer runt om i världen som bygger på tron att allting har en själ och att allt hör samman. Avatarer är ett begrepp i indisk mytologi, för ett gudaväsens inkarnation i människor eller djurgestalt, för att motverka det onda i världen.

– På ett sjukhus kan ett eget kraftdjur eller en avatar komma att behövas både för barn, föräldrar och personal. Jag vill att konstverken ska möta barn och vuxna på deras egen nivå, ge tröst och styrka och locka till att ge sig in i fantasins magiska rum. När små barn ser roliga djur och tycker det är spännande att klura ut vilka djurspår som hör samman kan de äldre barnen få referenser till fantasy, dataspel och populärkultur och de vuxna ytterligare referenser som berikar och ger kraft, säger Maria Bajt.

Från räv till elefant

Totalt har avdelningen 18 vårdrum och varje rum har ett eget kraftdjur. Hela världen finns representerad – från svensk räv till afrikansk elefant. Det unika djuret ska ge barnen trygghet och beskydd under sjukhusvistelsen. Till varje rum finns det också affischer och ansiktsmasker i olika storlekar av kraftdjuren. Tanken med maskerna är att barn ska kunna leka med maskerna på plats, ta med hem som ett positivt minne från sjukhuset, eller använda som hjälp i lekterapi för att bearbeta sina upplevelser.

Lek på savannan

I mitten på avdelningen finns lekrummet vars glasväggar gömmer några av kraftdjuren i högt, svajande gräs likt en savann. Verket är tänkt att uppmuntra barnen till lek och fantasi och få dem att känna sig som om de stiger in i en annan värld.

– Min ambition har varit att gestalta en visuell helhet som är tidlös, oberoende av teknisk utveckling och som behåller sin ursprungliga kraft och modernitet genom tidens gång, säger Maria Bajt.

Varje vårdrum har också en så kallad syskonbädd – en mysig smyg att krypa upp i. Färgfält i ryggdynan skapar en stor visuell geometrisk målning och kallas Soluppgång/Solnedgång. Visionen är att bädden ska kännas rofylld och påminna om att varje dag är en ny början.

Slitstarkt material och vårdtestade kulörer

Materialen som använts har noggrant testats så att de passar i sjukhusmiljö, inte minst ska de klara hårt ställda hygienkrav för tvättning och desinficering. Därför passar till exempel laminerat glas så bra, likaså vinyltyg i syskonbäddarna och vinyltapeter som är specialgjorda för sådan här typ av miljö.

Inte bara materialen har testats, utan även om de starka kulörerna i vårdrummen ska inte kunna ha någon negativ påverkan ur ett mediciniskt perspektiv. Nilsmagnus Sköld, Regionfastigheters projektledare för konst, har arbetat sida vid sida med både Maria Bajt och sjukhusets sakkunniga inom barnvård.

– Hur stor påverkar har en starkt röd eller grön vägg på hudtonen på ett barns arm? Eftersom speciellt hudton är ett hjälpmedel vid vård av just barn, var vi tvungna att utröna den frågan. Med hjälp av en ljuskonsult kunde vi få fram ett värde utifrån de givna förutsättningarna och medicinskt sakkunniga kunde sedan avgöra om kulören var godkänd eller inte. Ett bra exempel på den positiva upplevelsen av att vi inom flera olika verksamheter samarbetar för att nå optimalt resultat, säger han.