Entrén till VC Landborgen, från utsidan.

”Ett fantastiskt erbjudande till alla ovaccinerade”

Region Skåne kraftsamlar för att fler ska vaccinera sig, genom att Skånes vårdcentraler öppnar för drop-in-vaccinationer på lördag. Dessutom börjar vårdcentraler att skicka ut kallelser till en tredje dos för gruppen 80 år och äldre.

Skånes vårdcentraler prövar i helgen ett nytt grepp för att underlätta för alla ovaccinerade. På lördag kommer alla att hålla öppet för drop-in-vaccinering. Detta görs för att öka vaccinationstäckningen i hela Skåne.

– Det här ett fantastiskt erbjudande till alla ovaccinerade. På lördag behöver man inte boka, inte ringa, utan bara komma till någon av alla vårdcentraler som håller öppet runt om i Skåne. Nu håller vi tummarna för att så många som möjligt tar chansen så att vi får upp vaccinationstäckningen, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare och läkemedelschef.

Både dos 1 och dos 2

Vårdcentralerna kommer att vara öppna mellan 9.00 och 16.00 på lördag. Både dos 1 och dos 2 kommer att ges, förutsatt att det gått minst fyra veckor sedan dos 1. För att vaccinera sig under drop-in behöver man ha fyllt 16 år alternativt fylla 16 år senare i år.

Kan man inte komma på lördag går det även bra att boka tid på sin vårdcentral via 1177.se eller ringa sin vårdcentral och boka tid för vaccination.

Stort intresse för vaccin i skolorna

På måndagen startade vaccineringen av barn i åldern 12–15 år på skolor runt om i Skåne. Det hela genomförs i ett nära samarbete med kommunerna och innebär att vårdcentraler under de närmsta veckorna kommer att besöka 607 skolor för att vaccinera elever.

– Hittills har allt gått bra och flera skolor berättar att intresset för vaccinationen är stort. Viktigt att komma ihåg är att barn behöver samtycke från båda vårdnadshavare för att få vaccinet. Undantag kan göras om ungdomen bedöms vara mogen att själv fatta beslut om vaccination, säger Maria Landgren.

För att alla elever ska få möjlighet att vaccinera sig så genomförs vaccineringen i skolorna i tre omgångar, två under hösten och en vid nyåret. Har man av någon anledning inte haft möjlighet att vaccinera sig vid dessa tillfällen så kan man boka en tid på sin vårdcentral efter årsskiftet.

Påfyllnadsdos samt influensavaccin till de som är 80 och äldre

Med start den här veckan kommer den som är 80 år och äldre att få en kallelse från sin vårdcentral med erbjudande om tredje dos av covid-19 vaccin och då får man samtidigt möjlighet att kombinera detta med vaccination mot säsongsinfluensan.