Två medarbetare i skyddskläder och tar prov på en patient

De flesta i vården vill vaccinera sig

Viljan att vaccinera sig är mycket hög bland Region Skånes medarbetare. Det gäller inte bara vårdpersonal, som läkare och sköterskor, utan alla som har patientnära kontakt. De flesta som erbjuds vaccin mot covid-19 tackar ja.

– Vi vaccinerar för fullt. Det visar att våra medarbetare litar på vaccinet och den kunskap vi har om det. Även om det har gått snabbt att ta fram vaccinerna så är det stora studier där man studerat många patienter, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinationssamordnare i Region Skåne.

Mobila team vaccinerar

Det är viktigt att Region Skånes medarbetare kan fortsätta att ge skåningarna den bästa vården och vaccineras på ett smidigt och snabbt sätt.

Sedan i måndags finns det ett mobilt team i Malmö och ett i Lund som besöker intensivvårdsavdelningarna för att vaccinera personal. Gensvaret är stort och vaccinationsviljan mycket hög. Upp till 95 procent tackar ja.

Fler personalkategorier på tur

Det är inte bara läkare och sköterskor som vaccineras på akutavdelningarna utan alla som vistas på avdelning oavsett verksamhets- eller förvaltningstillhörighet. Ambulans- och färdtjänstförare som utför patienttransporterna planeras in parallellt, med start nästa vecka.

– Många verksamheter står på tå och vill veta när de kan komma igång och vaccinera sin personal. Sedan i måndags vaccinerar vi också personal från kommunens vård- och omsorgsverksamhet och de är mycket positiva till att få vaccinet, säger Maria Landgren.

Kan vaccinera mera

Det är den allmänna bristen på vaccin och osäkerheten kring när leveranserna kommer som är den stora flaskhalsen för Region Skåne.

- Just nu är det antalet doser som begränsar oss. Vi planerar som om alla leveranser ska komma. Det viktigaste är att Astra Zenecas vaccin kommer, för det är stora volymer till Sverige. Får vi bara det så kommer det att gå fort, säger Maria Landgren.

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Vi läser alla synpunkter, men vi har tyvärr inte möjlighet att svara dig personligen. Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter