sekvensering av virus

Brittiska virusvarianten dominerar i Skåne

Den brittiska virusvarianten står nu för knappt 50 procent av de positiva fallen i Skåne. Samhällsspridningen är fortsatt hög. Det är viktigt att alla fortsätter att följa regler och rekommendationer för att bromsa smittspridningen av covid-19.

Ett representativt urval av de positiva proverna för covid-19 i Skåne sekvenseras sedan slutet av januari. Det innebär att man i laboratorium analyserar virusets genetiska sammansättning.

Syftet är att upptäcka och följa förekomsten av nya varianter som till exempel skulle kunna vara mer smittsamma, orsaka mer svår sjukdom eller vara mer motståndskraftiga mot vaccin.

– Siffrorna visar att den så kallade brittiska varianten av covid-19 nu blir allt vanligare i Skåne. Den snabba utvecklingen av denna virusmutation ses även i övriga Sverige och många delar av världen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

– Jag förstår att många är trötta på att inte kunna leva som vanligt, men eftersom denna virusvariant bedöms vara mer smittsam är det extra viktigt att vi alla fortsatt följer gällande rekommendationer och lagar ett tag till för att minska risken för smittspridning i samhället.

Veckovis redovisning av virusstammar 

Samtidigt visar resultaten av sekvenseringen att det inte finns någon spridning av den så kallade sydafrikanska virusvarianten i Skåne.

– Det har endast förekommit enstaka fall och vi har i dagsläget inte sett någon fortsatt spridning av denna variant i Skåne, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Region Skåne publicerar från och med idag veckostatistisk som visar förekomsten av de vanligaste virusvarianterna av covid-19 i Skåne. Läs mer på skane.se