Närbild på ambulanssjukvårdaren Karin Nilsson inuti en ambulans

Ambulanssjukvårdaren Karin: “Vi är fortfarande i en pandemi. Ha respekt för det”

Karin Nilsson har mött många covidsjuka. Framförallt är det blickarna hon minns. Ångesten och rädslan i ögonen när man inte får luft. Därför reagerar Karin kraftigt då många nu verkar leva som vanligt igen, exempelvis när hon ser fulla köpcentra.

- Många verkar ha glömt att vi är i en pandemi. Jag reagerar på att man lever som vanligt. Och jag reagerar på att man åker utomlands. Varför gör folk det nu? Jag förstår att folk har ett behov och sug, men de kunde väl ligga lite lågt året ut i alla fall.

I sitt arbete har Karin Nilsson främst mött svårt sjuka äldre patienter med covid-19. Men även en del yngre. Ofta har de haft någon bakomliggande sjukdom, men inte så allvarliga berättar Karin.

Respekt för sjukdomen

- Det är klart att då blir man rädd och får respekt för sjukdomen. Det är tråkigt att höra när man säger att man är fullvaccinerad och att det nu är det fritt fram. Det är inte så det fungerar. Det jag blir rädd för. I somras mötte jag framförallt ungdomar som sa att “Nu är jag fullvaccinerad så nu kan jag festa järnet!” 

Sedan augusti arbetar Karin Nilsson inom anestesi på operation vid Ängelholms sjukhus. Hon arbetar också på akuten och då och då fortsatt i ambulans. Hon vittnar om ett högt tryck.

- Det är ett väldigt hårt tryck överallt. De som söker sig till akuten och de som väntar på ett bli opererade. Det är också fler som söker ”vanlig” vård nu som avvaktade och inte vågade ta sin in innan av rädsla att bli smittad. Det är därför det blir så högt tryck på exempelvis akuten.  Allting har släpat efter. När man inte kommer fram på 1177 eller vårdcentralen så ringer en del 112. Det är många samtal som går till 112 som inte ska gå dit. En del har tappat respekten för vad som är ett 112-samtal.

Tänker på kollegorna som får jobba

Förra julen tvingades Karin Nilsson arbeta. Hon körde skytteltrafik med covidpatienter. I år gläds hon åt att vara ledig.

- Jag är faktiskt ledig på julafton och kommer att vara med min familj. Men det blir inte stora tjocka släkten. Vi är med de närmaste som jag brukar vara med, min familj. Det känns jätteskönt att vara ledig, men jag tänker på mina andra kollegor som får jobba. Det är inte bara covid-patienter utan tyvärr även mycket trafikolyckor kring julen.

Vad önskar du dig av skåningarna till jul? 

- Träffa bara de släktingar som du brukar umgås med och stanna hemma om du är sjuk. Det kommer fler år och fler jular. Man behöver inte åka iväg hela tiden. Håll avstånd, tvätta händerna, nys i armvecket, gå inte på köpcentrum.  Och vänta inte med att vaccinera dig. Jag har sett så många svårt sjuka i covid.

Karin Nilsson vädjar också om att visa extra omtanke ute på vägarna i jultrafiken.

- Ska du ut i trafiken, så kör i god tid och stressa inte. Stanna hemma om det är oväder. Och bli inte frustrerad om du ser blåljus ute på vägarna. Det är min arbetsplats och det är obehagligt när bilar far förbi en trafikolycka i hög hastighet. Stanna eller sänk farten när ni passerar oss. Jag ska också hem till min familj.