Viktigt att äta och dricka efter covid-19

Trötthet, orkeslöshet och aptitlöshet. Därtill förlorad lukt och smak. För den som är eller varit sjuk i covid-19 kan det vara svårt att orka laga mat. Nu varnar skånska dietister för att de som varit sjuka inte får i sig tillräckligt med näring.

Att få i sig tillräckligt med mat och dryck är viktigt för att slippa bli inlagd på sjukhus, för att må bra och så småningom kunna vara aktiv i rehabiliteringen och orka med träning för att återhämta sig.

– Vi är mest oroliga för dem som inte haft någon kontakt med vården utan som återhämtar sig på egen hand. För den som varit inlagd finns rutiner, säger Ewa-Marie Johannesson, verksamhetschef i primärvårdens dietistverksamhet. 

– Nu är det dessutom varmt ute och vi har en värmebölja på väg. Då blir det extra viktigt att se till att man inte får vätskebrist, fortsätter Ewa-Marie Johannesson.

Dietister varnar för risk för undernäring

I regioner som haft fler sjuka i covid-19 än Skåne vittnar dietister om att patienter som haft sjukdomen ofta har stora svårigheter att få i sig tillräckligt med mat och dryck. Framförallt finns risk för undernäring för personer som hade låg vikt redan från början, menar Ewa-Marie Johannesson.

Vården har även sett att de personer som varit inlagda i respirator drabbas av sväljsvårigheter. Samtliga patienter som vårdas för covid-19 på sjukhus betraktas som i riskzon för undernäring och uttorkning. Därför väger medarbetarna dem regelbundet. Ewa-Marie Johannesson tipsar om att också den som kurerar sig i hemmet gärna får hålla ett öga på vågen.

– Man kan väga sig varannan vecka för att se att vikten inte fortsätter nedåt. Även om man vägde för mycket från början så är det inte rätt läge att börja banta när man är sjuk. Kroppen behöver näringen för att orka med återhämtning och träning.

Hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken att bli sjuk och när du äter bra bygger du upp ditt immunförsvar. Det finns inte någon specifik mat som skyddar dig från covid-19, men bra matvanor generellt ger dig bättre chanser att hålla dig frisk.

Dietistens tips för att kurera sig själv:

  • Försök att äta ofta och lite.
  • Ät kall mat – det kan passa bättre än varm mat om man inte har så bra aptit, speciellt på sommaren.
  • Kom ihåg att äta mellanmål och dricka. Kanske får du välja annat än vad du är van vid. Till exempel kan du göra glass av vätskeersättning.

Fler råd och tips på 1177.se

Läs mer om sunda vanor och kostråd för ett starkt immunförsvar på 1177.se.

Hälsosamma levnadsvanor under coronapandemin (1177.se)

Kostråd för ett starkt immunförsvar (1177.se)

Du kan också kontakta din vårdcentral för att få stöd av en dietist om hälsosamma matvanor, till exempel vid risk för undernäring.

Se alla vårdcentraler i Skåne (1177.se)

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter