Köerna borta på hudmottagningen i Lund

Trots allt fler fall kortas köerna på hudmottagningen i Lund

Med fler och nybyggda operationssalar, ett modernt laboratorium och en modern och säker metod, så kallad Mohs-kirurgi har köerna kortats på hudmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Det känns otroligt bra att efter operationen, med nästan hundraprocentig säkerhet, kunna säga till patienten att tumören är borta, säger Bertil Persson, överläkare på hudmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Dessutom slipper patienterna att vänta på provsvar. Med den här metoden får de besked direkt och blir färdigbehandlade samma dag.

Ingen väntan

Till hudmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund kommer patienter för att operera bort alla typer av hudcancer. Här görs också rekonstruktioner om en stor del av huden i ansiktet måste tas bort. Då kan hud från andra ställen på kroppen transplanteras för att läkningen ska gå snabbare och slutresultatet bli bättre.

– Mohs-kirurgin har helt förändrat behandlingen för patienter med högaggressiv basaliom i ansiktsregionen. Förut tvingades patienten gå hem och vänta ett par månader på provsvar. Om förändringar fanns kvar, fick patienten sedan en ny tid för operation – en lång och orolig process för patienten och ett tidskrävande arbetssätt för mottagningen. Numera blir patienterna färdigbehandlade samma dag eftersom proverna kan analyseras medan patienten väntar.

Färdig samma dag

– Vi opererar bort förändringen under lokalbedövning och låter sedan patienten sitta ute i väntrummet medan vi kontrollerar att hela tumören är borta. Tack vare vårt nya labb kan vi nu själva undersöka provet i mikroskop. Om det behövs tar vi in patienten igen för ytterligare operation. Ibland kan det behövas mer än en gång. Men fördelen är att patienten blir färdigbehandlad samma dag, även om vi behöver göra en rekonstruktion, förklarar överläkare Bertil Persson.

Effektivt team

Förut hade hudmottagningen i Lund två slitna operationssalar och ett gammalt laboratorium på en annan våning. Med tre nya operationssalar och ett modernt laboratorium, vägg i vägg, har jobbet blivit effektivare – ett måste eftersom antalet hudcancerfall varje år ökar med omkring 4-6 procent. Trenden är densamma i större delen av norra Europa.

– De nya lokalerna var en förutsättning för att vi skulle kunna jobba som vi gör idag. Men det är tack vare att vi har ett effektivt team med spetskunskap inom flera områden som kön nästan helt försvunnit, menar Gustav Christensen, överläkare och sektionschef på hudmottagningen i Lund.

Fakta: detta är Mohs-kirurgi

  • Mohs-kirurgi är en metod som utvecklades redan på 1930-talet, men sedan förfinats allt mer.

  • Metoden innebär att kirurgen under lokalbedövning opererar bort all synlig hudcancer, plus ett par millimeter av den friska vävnaden.

  • Efter att hudtumören specialpreparerats, kan den analyseras och kontrolleras i mikroskop. Om mer tumörvävnad hittas i kanterna eller botten görs en eller flera kompletterande operationer. Då kan kirurgen till slut vara säker på att all cancervävnad tagits bort.

  • Metoden är stor internationellt, men i Sverige utförs den enbart på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter