Snart dags att vaccinera mot årets influensa

Influensasäsongen närmar sig och med det årets vaccination. I dagarna kommer alla skåningar över 65 år att få ett vykort hem i brevlådan med information om influensavaccination.

Genom att vaccinera sig får man ett bättre skydd mot influensa och minskar risken att bli allvarligt sjuk. Den som vaccinerar sig skyddar dessutom närstående från att bli sjuka.

Liksom tidigare år rekommenderas vaccination i första hand för personer som är 65 år eller äldre, gravida efter vecka 16 eller de som har en ökad risk att bli svårt sjuka om de smittas.

– Viruset ändrar sig från år till år och vaccinet skyddar bara en säsong. Därför behöver man vaccinera sig varje höst. Vaccinet har använts under många år och är säkert och välbeprövat, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Riskgrupper och vårdpersonal prioriteras

Nytt för i år är att Folkhälsomyndigheten rekommenderar all vård- och omsorgspersonal som arbetar nära personer med ökad risk för allvarlig sjukdom att vaccinera sig. Utöver det individuella skyddet, är syftet med det att skydda personer i riskgrupp från smitta. I Region Skåne har detta gjorts i flera år.

För att undvika brist på influensavaccin och säkerställa vaccineringen av riskgrupper och vårdpersonal prioriteras dessa grupper under hösten 2020. Riskgrupperna från och med den 3 november och vårdpersonal från den 16 november. Från och med 1 december kan personer som inte ingår i dessa grupper erbjudas vaccination.

Vårdcentralerna redo att vaccinera

Skånes vårdcentraler är nu redo att ta emot skåningar som vill vaccinera sig mot influensa.

– Det är viktigt att man vaccinerar sig mot säsongsinfluensan. Vi har förberett oss noga för att erbjuda vaccinationen på ett tryggt och bra sätt, utifrån rådande covid-19 pandemi, säger Sofia Ljung, förvaltningschef för primärvården i Region Skåne.

De vårdcentraler som har gott om plats med flera väntrum kommer precis som föregående år erbjuda drop-in, under ordnade former. De andra kommer till exempel att vaccinera olika åldersgrupper vid olika tillfällen eller att patienterna behöver boka tid för sin vaccination. Det kommer också att vara möjligt vaccinera sig om man är på vårdcentralen i något annat ärende.

Kampanj för att nå de som bör vaccinera sig

Den 15 oktober skickar Region Skåne ett vykort ut till skåningar som har fyllt 65 år, med information om varför man bör vaccinera sig och vart man kan vända sig. Det kommer också att finnas information på 1177.se och i sociala medier.

Foto: Hans Bjurling/Scandinav

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter