Region Skåne öppnar provtagningsplatser för självtester

Från och med i dag är det möjligt att göra självtester för covid-19 i bilen. Region Skåne har öppnat ett antal provtagningsplatser på flera orter i Skåne. Och ännu fler öppnar inom kort.

Det är stor efterfrågan på självtester för covid-19 och på många håll har det varit väntetid för att få göra testerna. Därför utökar Region Skåne provtagningskapaciteten kraftig.

– Det är glädjande att många skåningar vill testa sig, det visar att de har hörsammat vår uppmaning att testa vid symtom. Med provtagningsplatserna ökar vi nu möjligheterna att testa sig på ett snabbt och enkelt sätt, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Förutom de självtester som ett ombud kan hämta ut på apotek, blir det nu också möjligt att göra självtest på en provtagningsplats som man kör till med bil. Där kommer personal att överlämna testet genom bilrutan så att man kan göra testet sittande i sin bil.

Under måndagsförmiddagen öppnade fem provtagningsplatser i Skåne: en vardera i Lund, Helsingborg och Kristianstad och två i Malmö. Inom en vecka tillkommer platser i Hässleholm, Ängelholm och Ystad samt ytterligare i Malmö och Lund.

För att göra ett självtest måste man först beställa det och boka tid på 1177.se. Det gäller oavsett om man väljer att via ett ombud hämta ut testet på apotek eller om man själv kör bil till en provtagningsplats.

Det är viktigt att stanna hemma om man är sjuk och att inte träffa andra innan man har gjort testet och fått provsvar. Detta för att inte riskera att föra smittan vidare om man skulle ha covid-19.

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Vi läser alla synpunkter, men vi har tyvärr inte möjlighet att svara dig personligen. Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter