Nya skärpta allmänna råd i Skåne fram till lucia

De skärpta allmänna råden i Region Skåne förtydligas och förlängs från och med i morgon den 18 november. Alla som vistas i Skåne uppmanas att noga följa råden.

Det gäller inte längre bara inomhusaktiviteter utan handlar även om att hålla avstånd utomhus.

Mot bakgrund av spridningen av covid-19 i Skåne bedömer Folkhälsomyndigheten att det fortfarande finns behov av lokala allmänna råd. Folkhälsomyndigheten har därför fattat beslut om att förlänga de skärpta allmänna råden som sedan tidigare gäller i Skåne.

Beslutet har fattats av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson efter samråd med Länsstyrelsen i Skåne och Region Skånes smittskyddsläkare, Eva Melander.

– Tyvärr ser vi ännu inte någon minskning av antalet smittade i Skåne och därför behövs de skärpta allmänna råden förlängas. Jag kan inte nog betona att läget är allvarligt och att vi alla måste hjälpas åt att leva efter de skärpta allmänna råden. Min förhoppning är att alla skåningar funderar på vad just du kan göra för att minska smittspridningen, säger Eva Melander.

– Många gör redan idag stora uppoffringar för att undvika att bidra till smittspridningen men alla måste inse att man inte kan leva som vanligt i dessa dagar. Det är inte läge att ordna fester, släktträffar, gå på köpcentrum eller trängas på ett gym just nu. Om vi alla hjälps åt är det min övertygelse att de förlängda skärpta råden, tillsammans med regeringens beslut om allmänna sammankomster, kommer att minska smittspridningen framöver, säger hon.

Stort tryck på självtester

Det är fortsatt stor efterfrågan på självtester trots att Region Skåne fortsätter att utöka testkapaciteten. Väntetiden för att boka ett självtest är 2-3 dagar både på apotek och provtagningsplatser för bil runt om i Skåne. Just nu finns det bokningsbara tider kvar i slutet av veckan – flest på fredag. På grund av det höga trycket kan dock provsvar nu ta upp till fyra dagar.

Aktuella siffror

Nya konstaterade covid-19-fall: 584
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 18 507
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 16
Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 148
Totalt antal avlidna med covid-19: 327

Till antalet nya konstaterade covid-19-fall räknas alla som inrapporterats det senaste dygnet. Till det totala antalet konstaterade covid-19-fall räknas alla som inrapporterats sedan den 2 mars 2020. Inlagda patienter med covid-19 på vårdavdelning respektive intensivvårdsavdelning (IVA) är en ögonblicksbild från klockan 8 samma dag. Till det totala antalet avlidna med covid-19 räknas individer som avlidit inom 30 dagar efter att man konstaterats ha covid-19 genom ett virusprov sedan den 18 mars 2020.

På Lägesbild covid-19 i Skåne finns fler aktuella siffror över provtagningar, sjukdomsfall och sjukhusbeläggningar.

Skärpta råd i Skåne

Till och med den 13 december gäller skärpta råd i Skåne.

Läs de skärpta råden på 1177.se

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter