Nu gäller nya regler för den som bor med någon som har covid-19

Den som bor tillsammans med någon som har covid-19 kan själv vara smittad och ska därför stanna hemma. Det är innebörden av nya förhållningsregler som nu börjar gälla i Skåne.

Den som är smittad av covid-19 ska stanna hemma och hålla sig till särskilda regler för att undvika att sprida smittan vidare. Nu gäller detta även för den som bor tillsammans med någon som har konstaterats smittad av covid-19. Detta även om man själv inte har några symtom.

– Genom att även betrakta hushållskontakter till smittade som ett misstänkt fall av covid-19, tar vi nu ytterligare ett steg i arbetet med att förhindra smittspridning. Det gör att vi även kan fånga upp smittade som inte visar symtom, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Reglerna gäller för den som är vuxen eller går på gymnasiet och bor med någon som har covid-19.

De innebär bland annat:

  • Man ska arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar. Den som inte kan jobba hemifrån kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan
  • Man ska träffa så få personer som möjligt, hålla avstånd utomhus och inte vara med på fritidsaktiviteter där man träffar andra.
  • Man ska inte åka med kollektivtrafik, färdtjänst eller taxi.
  • Man ska bara handla i mataffärer eller på apotek om man absolut måste och inte har några symtom.
  • Man ska vara noga med att tvätta händerna ofta och använda handsprit.
  • Man ska undvika att äta tillsammans och om möjligt inte dela badrum.
  • Man ska berätta att man bor eller har bott med någon som covid-19, om man har kontakt med hemtjänst eller personal i hälso- och sjukvården.

Smittspårare ringer upp

Sedan tidigare blir alla som har testat positivt för covid-19 kontaktade av Region Skånes smittspårare. De hjälper till att kartlägga den smittades kontakter och ger råd och förhållningsregler som hur man ska leva för att undvika att sprida smittan vidare. Nu kommer även den som bor med någon som har covid-19, att bli uppringd av smittspårare.

– Det betyder att vi nu har skalat upp vårt arbete med smittspårning rejält, säger Birgitta Holmgren.

Foto: Stina Gränfors/Scandinav

Läs mer på 1177.se

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter