Porträttbild av Hanna

Många som hamnar här är unga, mellan 25-50 år

Hanna är intensivvårdssjuksköterska på Thoraxavdelningens intensivvård, Thiva. De senaste veckorna har hon märkt ett ökat tryck på intensivvårdsplatserna.

Hit kommer de allra svårast sjuka, de som behöver ECMO-behandling. En så kallad konstgjord lunga. Deras lungkapacitet är väldigt dålig, patientens blod förs ut ur kroppen och syresätts i en maskin innan det förs tillbaka in i patienten igen. Patienterna är nedsövda och behöver tillsyn dygnet runt.

– Det som förvånar mig mest är att många av dem som hamnar här är unga, mellan 25-50 år. Först tänkte jag att man behövde ha flera riskfaktorer eller tillhöra en riskgrupp för att bli så svårt sjuk. Men så är det inte. Jag tror inte att man förstår att man kan bli så här sjuk när man ung. Det har gjort mig extra orolig. Jag är själv 27 år så det gör att man blir orolig för sig själv och personer i sin närhet.

Hanna jobbar framförallt kvälls- och nattpass. Hon går oftast på vid 21.00 och jobbar i 10 timmar. Att sitta inne hos patienterna i full skyddsutrustning är jobbigt. Hon har långärmat förkläde, visir och andningsskydd på när hon jobbar inne hos patienten. Ibland behövs även ett extra förkläde när hon är nära patienterna.

– Det är väldigt tufft. Det är oerhört varmt och man blir väldigt svettig. Man hör dåligt och det är svårt att prata med varandra. Det är maskiner som piper i salen och extra ventilation som hörs.

Märkena efter skyddsutrustningen stannar kvar efter arbetspasset. Ibland är det fullt med folk på tåget när hon pendlar hem.

– Jag tänker ofta - behöver alla dessa människor verkligen åka tåg? Är det människor som jobbar inom sjukvården eller andra samhällsviktiga yrken, eller är det bara folk som är ute och reser? Det verkar som att folk inte förstår riskerna med att sätta sig på ett fullt tåg. Folk har nog inte börjat ta det på allvar ännu.

Hanna får möjlighet via arbetsgivaren att prata med kurator eller sjukhusprästen varje vecka i form av avlastandesamtal.

– Att inte veta vad det är för patienter som väntar när man går på ett pass är väldigt jobbigt. Alla våra patienter vi har vårdat med Covid-19 har tyvärr inte överlevt.

Vad har du för vädjan till människor?

– Följ folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk hela tiden: Måste jag åka idag? Håll dig hemma så mycket som möjligt. Det är ett ansträngt läge redan nu och vi vill bromsa smittan så att det inte blir värre.

– Jag tror att det är viktigt att vi sjukvårdspersonal försöker stötta och hjälpa varandra. Annars kommer vi inte att hålla, det är en jättetuff situation just nu. Det är även viktigt att försöka hålla humöret uppe trots att det är svårt sjuka patienter vi behandlar.