Kommunstyrelsens ordförande i Svedala, Linda Allansson Wester, Christian Dahlman, regionchef Peab Fastighet samt primärvårdsnämndens ordförande Birte Sandberg visar upp sina orangefärgade händer

Första spadtaget för nyaste vårdcentralen - Bokskogen i Bara

Måndagen den 15 juni togs det första, symboliska, spadtaget till Region Skånes nyaste vårdcentral – Bokskogen i Bara. Verksamhetschef Iris Jensen gläds åt nybygget. Nya, större lokaler, ger nya möjligheter för både medarbetare och patienter.

Vårdcentralen Bokskogen i Bara är trångbodd. En del av verksamheten har fått flytta in i en modul intill huvudbyggnaden. Där ligger BVC, fysioterapeuter och kurator. Även om det bara är 50 meter däremellan skapar de nya lokalerna en närhet som både patienter och personal behöver, menar verksamhetschef Iris Jensen.

– Den största skillnaden för oss blir att vi får hela vårdcentralen samlad under ett och samma tak. Vi kommer exempelvis att få en ny, stor träningssal i de nya lokalerna. Det blir bättre samarbetsmöjligheter för personalen och korta kommunikationsvägar. Och så känslan av att komma in i nya fräscha lokaler. Detta är så efterlängtat! säger Iris Jensen.

Tre handavtryck på en canvas

Taklagskransen sitter på taket sedan ett par dagar och stommen är redan på plats. Men på måndagen var det tid för ett symboliskt första spadtag. I gassande sol och med corona-anpassat avstånd togs det första spadtaget, eller snarare handtrycket. Tre handavtryck sattes på en canvas framför bygget – av primärvårdsnämndens ordförande Birte Sandberg, Christian Dahlman, regionchef Peab Fastighet och kommunstyrelsens ordförande i Svedala, Linda Allansson Wester.

– Det är inte varje dag man inviger en vårdcentral. Den nära vården är navet i sjukvården, det tycker alla partier i Region Skåne. När den funkar så funkar hela vårdkedjan, sa Birte Sandberg, innan hon stoppade högerhanden i röd färg.

Vårdcentral med familjär stämning

Vårdcentralen Bokskogen är en nära vårdcentral. Verksamhetschef Iris Jensen beskriver den som liten och med en god, familjär stämning.

– Vi har en nära patientkontakt. Vi har ingen hyrpersonal. Vi är bra bemannade med hög kompetens bland medarbetarna. Vi har sex ST-läkare och snart lika många specialister i allmänmedicin. Vårdcentralen Bokskogen är en akademisk vårdcentral med flera disputerade läkare.

Växer med befolkningen

Processen med bygget av ny vårdcentral har pågått i flera år. Bakgrunden är en växande befolkning, flera nybyggen i kommunen och många barnfamiljer som flyttar in. Vårdcentralen behövde helt enkelt växa med befolkningen. Cirka 8 000 är listade i dag och trenden är ökande.

Dagens huvudbyggnad är 480 kvadratmeter och därtill kommer modulens yta. Den nya vårdcentralen blir cirka 1 200 kvadratmeter stor, fördelad på två våningar. Iris Jensen har stora förhoppningar på de betydligt större lokalerna. Hon ler nöjt där hos står intill bygget. Äntligen får hennes personal glänsa som de förtjänar, säger hon.

– En effekt av att vi varit trångbodda är att vi fått en otroligt fin gemenskap. Gemenskapen finns kvar, vi tar bara på oss en ny kostym. Nu blir det yttre bättre anpassat till det vi gör. Kanske kan vi glänsa i den nya byggnaden. För byggnaderna vi har i dag skildrar inte riktigt den glans vi har, säger Iris Jensen stolt.

Det blir bekvämare mottagningsbesök för både patienter och medarbetare på de mottagningar som vårdcentralen har redan i dag såsom diabetes, astma/kol och äldremottagning.

– Vi får möjlighet att erbjuda andra sorters mottagande. I dag begränsas vi av ytan. Om alla i personalen är på plats samtidigt behöver vi pussla. Nu får vi en möjlighet och frihet att möta patienterna på ett sätt som vi redan har velat.

Bygget påbörjades i mars

Spaden sattes egentligen i marken redan i mars och sedan har det gått i rasande fart. Skelettet av den nya vårdcentralen står redan på plats. Att ha ändamålsenliga och fräscha lokaler är en del i att vara en attraktiv arbetsgivare och för att patienter ska välja Vårdcentralen Bokskogen.

– Vi blev så glada när de första grävmaskinerna kom. Det ser gigantiskt stort ut. Det här är en väldigt fin vårdcentral. Jag hoppas att medarbetarna och patienterna ska trivas, avslutar Iris Jensen.

Bygget beräknas stå färdigt våren 2021.

Fakta/ Vårdcentraler i Skåne

  • I dag finns det 84 vårdcentraler i den offentligt drivna primärvården i Region Skåne. Att bygga helt nya vårdcentraler tillhör inte vanligheterna.
  • Bygget av vårdcentralen Bokskogen i Bara är det fjärde vårdcentralsbygget under de senaste fem åren. Vårdcentralen Landborgen byggdes 2017 i Helsingborg. I fjol invigdes en ny vårdcentral på Limhamn i Malmö och i år byggs förutom Vårdcentralen Bokskogen även en Vårdcentralen Anderslöv.

På bilden: Kommunstyrelsens ordförande i Svedala, Linda Allansson Wester, Christian Dahlman, regionchef Peab Fastighet samt primärvårdsnämndens ordförande Birte Sandberg. 

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter